Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 19 Μαΐου 2024 (των Μυροφόρων) με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης (1974-2024).

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος και οι Θεοφ. Επίσκοποι Βερενίκης κ. Χρυσόστομος και Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος.

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Νέας Σμύρνης Αρχιμ. Χρυσόστομος Γκλίβας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Παροναξίας Αρχιμ. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος, ο Προϊστάμενος του Ναού π. Ιωάννης Αλατέλης, οι συνεφημέριοί του και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Εκκλησίας στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τοπική Εκκλησία η οποία προήλθε εξ αποσπάσεως από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

«Η Μητρόπολη Νέας Σμύρνης ιδρύθηκε τον Μάιο του 1974 αρχικά με τρεις Ενορίες, αυτές του δήμου της Νέας Σμύρνης που αποσπάστηκαν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως εξελέγη ο τότε βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων με τον τίτλο Δωδώνης, αείμνηστος Χρυσόστομος Βούλτσος, γιός του στενού συνεργάτου του εθνοιερομάρτυρος Μητροπολίτου Σμύρνης αγίου Χρυσοστόμου. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος έθεσε τις βάσεις της νεοσύστατης Μητροπόλεως και με την αγάπη, την απλότητα και τον ζήλο του κέρδισε τις καρδιές του ποιμνίου του» – τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Συμεών πρόσθεσε: «Δεύτερος Μητροπολίτης εξελέγη τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο από Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Αγαθάγγελος Ταμπουρατζάκης, ο οποίος εποίμανε θεοφιλώς τη Μητρόπολή μας επί δεκατέσσερα χρόνια. Εκοιμήθη εν Κυρίω λόγω ασθενείας στις 16 Μαρτίου του 2001. Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως ανέλαβε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με πρόταση του οποίου η Μητρόπολη Νέας Σμύρνης διαιρέθηκε και από τον δήμο του Ελληνικού και κάτω σχηματίστηκε η νέα Μητρόπολη Γλυφάδας. Στις 11 Οκτωβρίου 2002 νέος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης εξελέγη η ελαχιστότητά μου. Την επομένη, 12 Οκτωβρίου ακολούθησε η εις επίσκοπον χειροτονία μου και στις 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ενθρόνισή μου».

«Χάριτι Κυρίου συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την ίδρυση της Μητροπόλεώς μας και αυτή τη σημαντική επέτειο της τοπικής μας Εκκλησίας τιμούμε σήμερα εδώ στον Μητροπολιτικό μας Ναό, και παράλληλα δεόμαστε για την ανάπαυση των αοιδίμων Αρχιεπισκόπων Αθηνών Σεραφείμ και Χριστοδούλου και των δύο προκατόχων ποιμεναρχών της Μητροπόλεώς μας Χρυσοστόμου και Αγαθαγγέλου» – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους συνεορταστές της σημαντικής αυτής επετείου και προσφιλέστατους αδελφούς Ιεράρχες, οι οποίοι κατά την εκκλησιαστική τους διακονία συνδέθηκαν με την Ι.Μ. Νέας Σμύρνης.

Να αναφερθεί ότι τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν άρτια ο Πρωτοψάλτης Αντώνιος Παπαδόπουλος, καθηγητής Βυζ. Μουσικής στη Σχολή Βυζ.Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, Υπεύθυνος Διεύθυνσης Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης, και Θεολόγος και ο Λαμπαδάριος Παναγιώτης Μάρκου, Γραμματέας της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και μέλος της χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε πάνδημο μνημόσυνο για την ανάπαυση των αειμνήστων Αρχιεπισκόπων Αθηνών Σεραφείμ και Χριστοδούλου, καθώς και των δύο πρώτων Μητροπολιτών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης Χρυσοστόμου και Αγαθαγγέλου.

Τέλος, εκ μέρους των Αρχιερέων τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ευχαρίστησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.