Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα και σεβασμό, τιμήθηκε, κατά διήμερο της 26ης και 27ης Οκτωβρίου 2020, εις την πόλη του Λαγκαδά, η ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νέστορος, και η διπλή επέτειος της Απελευθερώσεως εκ του Οθωμανικού Ζυγού το 1912 και εκ της Γερμανικής κατοχής το 1944.
Το εσπέρας του Δευτέρας, 26 Οκτωβρίου ε.έ., αρχικώς πραγματοποιήθηκε η μεταφορά αποτμήματος του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Νέστορα, το οποίο και φυλάσσεται εις την Ιερά Μητρόπολη, και εν συνέχεια τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, ο οποίος στον απογευματινό λόγο του αναφέρθηκε στις μεγάλες μορφές του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νέστορα, υπογραμμίζοντας το αληθινό θάρρος και την δύναμη της Πίστεως που επέδειξαν, τα οποία θα πρέπει να αποτελούν παραδείγματα για εμάς στην σημερινή εποχή, από όπου θα μπορούμε να αντλούμε συνεχώς διδάγματα τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον μας.
Την κυριώνυμο μεγάλη ημέρα της διπλής εορτής για την πόλη του Λαγκαδά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης προεξήρχε, εις τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αστέριος Καραπατάκης, Θεολόγος – Φιλόλογος, ο οποίος και αναφέρθηκε με βιωματικό τρόπο, τόσο στην μορφή του Αγίου Νέστορα, τονίζοντας την μεγάλη του Πίστη ως παράδειγμα για τους νέους στην σημερινή εποχή, όσο και στα ιστορικά γεγονότα των δύο περιόδων (1912 και 1940), υπογραμμίζοντας ότι οφείλουμε και εμείς σήμερα να επιδεικνύουμε το ίδιο θάρρος που είχαν και οι πρόγονοι μας.
Ακολούθησε η Επίσημη Δοξολογία επί τῇ διπλή απελευθερώσει της πόλεως κατά τα έτη 1912 και 1944 (27.10.2012 εκ του Οθωμανικού Ζυγού και 27.10.1944 εκ της Γερμανικής κατοχής), ενώ το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Λαγκαδά κ. Αστέριος Καραγιοβάννης, Θεολόγος, ο οποίος με την συνοπτική αλλά μεστή ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της περιοχής του Λαγκαδά τόνισε με ευαγγελικό τρόπο το νόημα της θυσίας και την έννοια του χρέους απέναντι στην Ιστορία και την Πατρίδα. «Η μνήμη», σημείωσε χαρακτηριστικά σε μία αποστροφή του λόγου του »είναι πάντα χρέος. Χρέος τιμής και θυσίας για όλους εμάς που θέλουμε να είμαστε συνεχιστές Εκείνων».
Καθ΄ όλη την διάρκεια των πανηγυρικών εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα εκ των αρμοδίων αρχών υγειονομικά μέτρα, λόγω των αυστηρών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού, παρέστησαν αντιπροσωπίες των Αρχών του Τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη.
Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, αφού συνεχάρη του δύο ομιλητές για την αρτιότητα των λόγων τους οι οποίοι και έδεναν με θαυμαστό τρόπο μεταξύ τους, υπογράμμισε την σημασία της δικής μας συνέπειας προς την Ιστορία του Τόπου και της Πατρίδας μας, η οποία όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «μας καλεί να έχουμε ενότητα και παρουσία και με παρρησία να τελούμε όσα έχουμε υποχρέωση προς το παρελθόν μας, αντλώντας παράλληλα δύναμη για το παρόν των προκλήσεων και τις προοπτικές του μέλλοντος».