ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – Πότε αποφασίστηκε να επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Οδησσό, γιατί κρατήθηκε μυστικό το ταξίδι, ποια είναι η επίσημη αφορμή και ποιο το πραγματικό αντικείμενο της συνάντησης με Ζελένσκι.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό δεν είχε προαναγγελθεί και ακόμη και, όταν διέρρευσαν οι σχετικές πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου ούτε επιβεβαίωνε ούτε διέψευδε ότι ταξίδεψε στην Ουκρανία πριν μεταβεί στο Βουκουρέστι για το συνέδριο του ΕΛΚ.

Και αυτό καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας. Όπως αποδείχθηκε πάντως από την έκρηξη κατόπιν επίθεσης με drone κοντά στις αυτοκινητοπομπές Μητσοτάκη – Ζελένσκι, παρά τις προφυλάξεις, η κατάσταση ήταν έτσι και αλλιώς επικίνδυνη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.

Επικαλούνται δε ότι, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης και κατά τις κοινές δηλώσεις με Ζελένσκι, είχε ο ίδιος εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο στη χώρα. Δεδομένου άλλωστε ότι η Οδησσός υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας.

Το πραγματικό θέμα συζήτησης
Βέβαια, προφανώς ο πρωθυπουργός δεν ταξίδεψε σε εμπόλεμη περιοχή για να δει από κοντά την έδρα της Φιλικής Εταιρείας. Το πραγματικό αντικείμενο της επίσκεψης και της συνάντησης με Ζελένσκι φαίνεται πως ήταν η συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας.

Και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με Ζελένσκι στις 29 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός τον είχε άλλωστε διαβεβαιώσει σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας.

Σημειωτέον, ότι η τελευταία αυτή τηλεφωνική επικοινωνία είχε πραγματοποιηθεί δύο μέρες μετά από την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου, μεταξύ άλλων, γινόταν ειδική αναφορά στην Ουκρανία και τα πιθανά ανταλλάγματα για τα F35.

«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα», ανέφερε στην επιστολή του ο κ.Μπλίνκεν.

Σημειωτέον, πως έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει, προ διετίας σχεδόν, η αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, θέμα το οποίο είχε κάνει γνωστό ο Γερμανός καγκελάριος και όχι η ελληνική πλευρά. Ενώ η κυβέρνηση έχει πολλάκις ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα αποστολής των S300 στην Ουκρανία, κάτι που φέρεται να επιθυμεί η αμερικανική πλευρά.

Η προηγούμενη συνάντηση στην Αθήνα
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός.

Στην Αθήνα ο κ. Ζελένσκι είχε παρακαθίσει στο άτυπο δείπνο που είχε οργανώσει ο κ. Μητσοτάκης με ηγέτες της περιοχής και την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το δείπνο και η Διακήρυξη των Αθηνών που είχε υιοθετηθεί εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρω-ατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ -στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και του Βίλνιους τον περασμένο Αύγουστο – η Ελλάδα προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας, στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, τόσο διμερώς όσο και μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Κατά την επίσκεψη του στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της πόλης, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και ομογένειας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.