Κυριακή του Παραλύτου ονομάζεται η τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα, επειδή είναι αφιερωμένη στο θαύμα της θεραπείας του παραλύτου, το οποίο έγινε από τον Χριστό σε μια δεξαμενή νερού κοντά στην προβατική πύλη της Ιερουσαλήμ, που στα εβραϊκά ονομαζόταν Βηθεσδά. Το περιστατικό εξιστορείται στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (ε’, 1-15) και πασίγνωστη είναι η φράση – προσταγή του Ιησού προς τον παράλυτο άνδρα: «Έγειρε, άρον τον κράβαττόν σου και περιπάτει».

Το δράμα του επί 38 έτη παραλύτου συγκινεί τον Κύριο και τον θεραπεύει. Ο Χριστός παρουσιάζεται σαν ιατρός ψυχών και σωμάτων.

Τον παράλυτο δεν τον θεραπεύει η κολυμβήθρα, αλλά ο πανσθενουργός λόγος του Κυρίου. Με αυτόν τον τρόπο, με έναν απλούστατο, εντελώς διαφορετικό από το όλο σκηνικό τρόπο, ο Κύριος τού έδωσε την υγεία του, τον σήκωσε από την κλίνη της οδύνης και της δοκιμασίας. Παράλληλα, του έδωσε τη δύναμη να σηκώσει και το κρεβάτι του και να πάει στην ευχή του Θεού. Χωρίς καμία κίνηση, με ένα μόνο λόγο, ύστερα από τριάντα οκτώ χρόνια, ύστερα από μια ολόκληρη ζωή.

Ο σεπτός ποιμενάρχης μας (23-5) θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου, θα λειτουργήσει και θα τελέσει δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση με αφορμή την γενοκτονία των Ποντίων, στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος Καρπενησίου.

Παρακολουθήστε από το κανάλι της ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE την ερμηνεία του Ευαγγελίου της Κυριακής του Παραλύτου, με την ίαση του παραλυτικού από τον Ιησού στην Προβατική κολυμβήθρα της Βηθεσδάς, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.