ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ: Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής κορυφώνεται το Θείο Δράμα της Μεγάλης Εβδομάδας και των Παθών του Χριστού με την περιφορά του Επιταφίου.
Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας καθώς η Εκκλησία τιμά την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και την Ακολουθία του Επιταφίου.
Το πρωί γίνεται η αποκαθήλωση όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι ενώ από αργά το βράδυ της Μ Πέμπτης έχει στολιστεί ο Ιερός Επιτάφιος με άνθη της υπαίθρου που φέρνουν οι γυναίκες έτσι ώστε να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του Κυρίου.
Τι ώρα τελείται η ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και τι ώρα βγαίνει ο Επιτάφιος
Στις 9 η ώρα λέγεται το «Τετέλεσται». Στις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών με προσκύνημα στον σταυρωθέντα Χριστό.
Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12:30 λαμβάνει χώρα στις εκκλησίες η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης, ενώ το απόγευμα μεταξύ 18:00-21:15 θα τελεστεί η Ακολουθία του Επιταφίου, με την ολοκλήρωση της περιφοράς. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στις 20:00.
Έτσι, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ο Παναγιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος θα χοροστατήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά κατά την Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Μεγάλη Παρασκευή, ώρα 7:00 μ.μ.) και ακολούθως θα προστή της περιφοράς του Επιταφίου, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Στρατού και στρατιωτικού αγήματος, διά των οδών: Αγίας Σοφίας -Λεωφ. Νίκης – πλ. Αριστοτέλους, για την πραγματοποίηση της συναντήσεως των Επιταφίων.





































