Η σημερινή Κυριακή ονομάζεται Κυριακή του Παραλύτου.

«Ἄταφος νεκρὸς ὑπάρχων ὁ Παράλυτος, ἰδών σε ἐβόησεν· Ἐλέησόν με Κύριε, ὅτι ἡ κλίνη μου τύμβος μοι ἐγένετο. …· ἀλλὰ σοὶ τῇ πηγῇ προσέρχομαι τῶν ἰαμάτων, ἵνα κᾀγὼ μετὰ πάντων κράζω· Παντοδύναμε Κύριε, δόξα σοι» (Εἰς τοὺς Αἴνους, Στιχηρὸ Ἰδιόμελο τοῦ Παραλύτου. Ἦχος α’).

Εορτάζουμε τη μνήμη των Αποστόλων Κάρπου και Αλφαίου (εκ των Ο΄ Αποστόλων), καθώς και του Αγίου Συνεσίου, Επισκόπου Καρπασίας.

Ο Άγιος Κάρπος περιλαμβάνεται στον κύκλο των εβδομήντα μαθητών του Χριστού και, σύμφωνα με τη Β´ προς Τιμόθεο Επιστολή, ήταν συνοδός και συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου και ανέπτυξε σπουδαία ιεραποστολική δράση στην Τρωάδα.

Έγινε επίσκοπος σε επαρχία της Θράκης και διακρίθηκε ως σοφός διδάσκαλος, ικανός πνευματικός ηγέτης και μαχητικός υπερασπιστής της αλήθειας. Όπως και ο διδάσκαλός του Απόστολος Παύλος, έτσι και ο Κάρπος υπέστη πολλές δοκιμασίες και φυλακίσεις, τις οποίες και υπέμεινε με χαρά, δίδοντας παράδειγμα πίστης και αυταπάρνησης για τους πιστούς. Πέθανε ειρηνικά σε μεγάλη ηλικία.

Ο Άγιος Συνέσιος γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο, ασκήτεψε σε σπηλιά κοντά στο χωριό του και τελικά ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο Καρπασίας, τον οποίο και κόσμησε με τις αρετές του. Επίσης, αγωνίστηκε εναντίον των αιρέσεων με πνευματικό ζήλο και χριστιανική σύνεση.

Η ποιμαντική του δράση διακρινόταν από την αυθεντικότητα και πραότητα στους λόγους και τους τρόπους. Ήταν σοφός και πειστικός θεολογικά στα επιχειρήματα. Αξιώθηκε να επιτελεί θαύματα για την παρηγορία των ανθρώπων, ακόμη κι όταν βρισκόταν εν ζωή.

Ο Άγιος Συνέσιος παραμένει παράδειγμα για τον κάθε σύγχρονο Ιεράρχη που αγαπά τον Μέγα Αρχιερέα Χριστό και παραμένει αφοσιωμένος στην πνευματική επιμέλεια και ωρίμαση του πιστού λαού. Η ιερή αυτή αυθεντική αποστολή τον κρατά σταθερά αποστασιοποιημένο από σκέψεις και πράξεις δημαγωγίας εφησυχασμού, ραθυμίας και ποικίλης εργαλειοποίησης προσώπων, συνειδήσεων και εκκλησιαστικών πραγμάτων.

Με τις πρεσβείες τού Αγίου Συνεσίου, προς τον Αναστημένο Κύριο, ας αξιωθούμε σύντομα της ελευθερίας και της Καρπασίας και όλης της σκλαβωμένης πατρίδας μας Κύπρου που για 50 χρόνια καταπατείται από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελείται Μνημόσυνο του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Δραγάση Παλαιολόγου (9 Φεβρουαρίου 1404 – 29 Μαΐου 1453) και των πεσόντων κατά την άλωση της Πόλεως (29 Μαΐου 1453).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.