Η Κυριακή των Βαΐων, 25 Απριλίου 2021, εορτάστηκε με τρόπο πανηγυρικό στον Ιερό Ναό του Aγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα, τον οποίο πλαισίωσαν οι πατέρες του Ιερού Ναού: ο προϊστάμενος π.Νικηφόρος Καλαϊτζίδης, ο π.Γεράσιμος Ρόμπερτς, ο αρχιδιάκονος π.Γεώργιος Πολυχρονιάδης και ο διάκονος π.Χρήστος Καρακούδης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ.Βαρνάβας αναφέρθηκε στα ιερά μηνύματα που εμπεριέχονται στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής των Βαΐων, όπως αυτό καταγράφηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη.

Ο Σεβασμιώτατος, αρχικά, ιχνογράφησε με παραστατικότητα και γλαφυρότητα τη σκηνή της θριαμβευτικής εισόδου στα Ιεροσόλυμα, στη συνέχεια, αποτύπωσε τη στάση του κόσμου, των Aποστόλων και του Χριστού, εστίασε στη μοναξιά του Χριστού και υπογράμμισε ιδιαιτέρως την ταπεινοφροσύνη Του. Ο Χριστός μένει στους αιώνες «ο ανυπερήφανος Θεός». Εισέρχεται στην ιστορία του κόσμου εγκαινιάζοντας ένα καινούργιο ήθος: την υπομονή, την ταπείνωση, τη συγχωρητικότητα.

Ο Χριστός δεν ζει απλά τα γεγονότα, τα ερμηνεύει. «Διαβάζει» πίσω από τα «ωσαννά» τη λαχτάρα του λαού για εύρεση Μεσσία, σωτήρα.

Ο Χριστός γνωρίζει ότι το θρησκευτικό κατεστημένο Τον φοβάται, Τον μισεί, ενώ ο λαός αγνοεί την πραγματική Του αποστολή.

Ο Χριστός εισερχόμενος στα Ιεροσόλυμα έχει σταθερά στραμμένο το πρόσωπό Του στο Πάθος και στη σταυρική θυσία, υποτάσσεται στο θέλημα του Θεού Πατέρα από αγάπη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.