Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι μια μεγάλη γιορτή. Είναι κινητή και για αυτό το λόγο κάθε χρόνο πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία. Δες τι γιορτάζουμε καθώς και πότε πέφτει η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως το 2022. Μάθε ποια είναι τα έθιμα, τι τρώμε καθώς και ποιες ιδιαιτερότητες έχει η τέλεση του μυστηρίου στις εκκλησίες τη γιορτή αυτή.

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως γιορτάζουμε και τιμούμε το σύμβολο του σταυρού. Όπως είναι γνωστό, Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε πάνω στο σταυρό έως ότου να αναστηθεί τρεις ημέρες αργότερα. Από τότε, ο σταυρός αποτελεί σύμβολο του Χριστιανισμού με ιδιαίτερη σημασία.

Για αυτό το λόγο, κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί μία ημέρα στην οποία οι πιστοί συνηθίζουν να προσκυνούν τον σταυρό. Το προσκύνημα μπορεί να περιλαμβάνει έναν ασπασμό, ένα φιλί, μια υπόκλιση ή μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο θελήσει ο πιστός.

Ο αυθεντικός σταυρός πάνω στον οποίο σταύρωσαν τον Χριστό είναι ξύλινος (τίμιο ξύλο). Για αυτό το λόγο οι περισσότερες εκκλησίες προτιμούν να έχουν σταυρό κατασκευασμένο από κάποιο ξύλο έτσι ώστε να αναπαριστά καλύτερο τον αυθεντικό.

Πότε πέφτει η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως το 2022

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως για το 2022 πέφτει στις 27 Μαρτίου. Όπως αναφέραμε παραπάνω, πρόκειται για κινητή γιορτή. Πέφτει πάντα 28 μέρες πριν το Πάσχα. Είναι μία από τις Κυριακές της Σαρακοστής και βρίσκεται εντός της νηστείας.

Για τα επόμενη έτη η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως πέφτει:

● 2023: 19 Μαρτίου
● 2024: 07 Απριλίου
● 2025: 23 Μαρτίου

Οι υπόλοιπες Κυριακές της Σαρακοστής

Όλες οι Κυριακές της Σαρακοστής έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς κάθε μία από αυτές είναι αφιερωμένη σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός ή τιμούν κάποιο πολύ σημαντικό σύμβολο. Αναλυτικά οι Κυριακές της Σαρακοστής είναι:

● Α’ Κυριακή των νηστειών: Της Ορθοδοξίας
● Β’ Κυριακή των νηστειών: Γρηγορίου του Παλαμά
● Γ΄ Κυριακή των Νηστειών: Της Σταυροπροσκυνήσεως
● Δ΄ Κυριακή των Νηστειών: Ιωάννου της Κλίμακος
● Ε΄ Κυριακή των Νηστειών: Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας
● Κυριακή των Βαΐων: Τελευταία Κυριακή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.