Σύναξη των Αγιορειτών Πατέρων: Την δεύτερη Κυριακή (Ματθαίου) μετά την Πεντηκοστή, η Εκκλησία μας τιμά την ιερή μνήμη όλων των αγίων Αγιορειτών Πατέρων.

Όλους εκείνους, δηλαδή, τους εν τω Αγίω Όρει του Άθωνος εν ασκήσει διαλάμψαντες. Ο κοινός αυτός εορτασμός του οποίου την σύνθεσι της Ιεράς αυτού Ακολουθίας μετά των Εγκωμίων έκανε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης έγινε α) διά να τιμώνται και εγκωμιάζονται όσοι δεν έχουν ιδιαίτερη Ασματική Ακολουθία, β) για να μην φαίνονται αχάριστοι οι μεταγενέστεροι προς τις ευεργεσίες των πνευματικών τους Πατέρων και γ) κυρίως όμως για να αποτελέσει ο εορτασμός αυτός παράδειγμα προς μίμηση της αρετής και του ζήλου των Αγιορειτών Πατέρων.

Συχνά ακούμε από τα χείλη των ευλαβών προσκυνητών και των Αγιορειτών Πατέρων να αποκαλείται το Άγιον Όρος ως το Περιβόλι της Παναγίας. Διότι το Άγιον Όρος αποτέλεσε και αποτελεί αιώνες τώρα έναν τόπο πνευματικό που νομίζει κανείς, αντικρύζοντάς τον, πως ζη μέσα στον κήπο της Εδέμ. Σ’ αυτό το μέρος πόσες άγιες ψυχές άραγε έκαναν σκληρή άσκηση για την αγάπη του Χριστού! Πόσες ψυχές από την βοή των πόλεων προσέτρεξαν κάτω από την πνευματική στέγη του Άθωνος για να βρούν ζεστασιά και ανάπαυσι οι ταραγμένες τους καρδιές!

Πόσοι Αγιορείτες Πατέρες ασκήτευσαν «εν ταίς οπαίς της γης» παρέα με σκορπιούς και άλλα θηρία, έχοντας όμως ζέσι στην καρδιά τους, για τον Χριστό. Ώστε τίποτε να μην τους απομακρύνει από τον στόχο τους, την πλήρη μετάνοια και κατά συνέπεια την κοινωνία με τον Θεό!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται ακόμα τον διωρατικό και πανάρετο όσιο μοναχό, τον Άγιο Παΐσιον. Πόσοι δεν βρήκαν λυτρωμό με τις συμβουλές Του! Πόσοι δεν ένιωσαν την σκιά του Θεού να τους σκεπάζει, όταν συνομιλούσαν με τον άγιο αυτό Γέροντα. Και δεν είναι μόνον ο άγιος Παΐσιος, αλλά και αναρίθμητοι άλλοι άγιοι Πατέρες στο πέρασμα των αιώνων.

Αυτό έκαναν και κάνουν οι άγιοι Αγιορείτες Πατέρες. Άφησαν την τρυφηλή ζωή και τις κοσμικές απολαύσεις, καθώς και όλους τους οικείους τους, ώστε για την αγάπη του Χριστού να γίνουν κι αυτοί Απόστολοι του μηνύματος της Θείας Οικονομίας που εκπληρούται εν τη Εκκλησία. Η Εκκλησία μας λέγουν και η άσκηση είναι το ασφαλές λιμάνι κάθε ταραγμένης καρδιάς. Σαν να αναφωνούν όλοι μαζί αυτό που λέγει ο Χριστός. «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.