Κυριακή της Ορθοδοξίας: Η Κυριακή αυτή είναι ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία μας, η αληθινή Εκκλησία του Χριστού.

Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι η πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής, δηλαδή 42 μέρες πριν το Πάσχα και είναι κινητή γιορτή.

Την ημέρα αυτή γιορτάζεται η αναστήλωση των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα (σύζυγος του Θεόφιλου) το 842, που σηματοδότησε το τέλος της Εικονομαχίας.

Τι ήταν όμως η Εικονομαχία;

Πρόκειται για τη μεγάλη διαμάχη που ξέσπασε τον 8ο αιώνα στο Βυζάντιο, για το αν πρέπει να λατρεύονται οι χριστιανικές εικόνες ή όχι.

Η Εικονομαχία χώρισε τους κατοίκους της αυτοκρατορίας σε Εικονομάχους ή Εικονοκλάστες και Εικονολάτρες.

Οι Εικονοκλάστες ήταν κατά των εικόνων και πίστευαν πως όσοι τις προσκυνούσαν ήταν ειδωλολάτρες. Από την άλλη, για τους Εικονολάτρες οι εικόνες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της Χριστιανοσύνης.

Για σχεδόν ενάμισι αιώνα, η διαμάχη αυτή πέρασε από διάφορες φάσεις. Άλλοτε η κατάσταση ήταν πιο ήπια κι άλλοτε υπήρχε έντονος πόλεμος εναντίον των Εικονολατρών. Μοναχοί διώχθηκαν και βασανίστηκαν και μοναστήρια έκλεισαν.

Αιτίες

Οι λόγοι για τη διαμάχη αυτή ήταν πολλοί.

Από τη μια χρειάζονταν περισσότεροι άντρες στο στρατό, οπότε έπρεπε να υποχρεωθούν οι μοναχοί να γίνουν στρατιώτες. Από την άλλη, οι Εικονοκλάστες αυτοκράτορες ήθελαν να περάσει περισσότερη γη στα χέρια τους, οπότε έπρεπε να καταπατηθούν οι απέραντες μοναστηριακές και εκκλησιαστικές εκτάσεις. Τέλος, υπήρχαν και πολλοί που υποστήριζαν, πως μια έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη ήταν θεϊκό σημάδι για να καταργηθούν οι εικόνες.

Όμως, όταν ανέβηκε στο θρόνο η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, αυτή η διαμάχη έληξε, ως δια μαγείας, αμέσως. Συγκλήθηκε οικουμενική σύνοδος που καταδίκαζε τους Εικονοκλάστες, οι εικόνες αποκαταστάθηκαν και τα μοναστήρια άνοιξαν ξανά.

Με την οικουμενική σύνοδο έγινε ξεκάθαρο πως δεν λατρεύεται η εικόνα σαν αντικείμενο αλλά το πρόσωπο του εικονίζεται σε αυτήν.

Στην σύγχρονη Ελλάδα καθιερώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να πηγαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Μητρόπολη Αθηνών και να απαγγέλλει το Σύμβολο της Πίστεως.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι η γιορτή της πίστης μας και της ορθοδοξίας, δηλαδή του ορθού δόγματος. Και με τον όρο ορθό δόγμα εννοούμε την σωστή πίστη και διδασκαλία της Χριστιανοσύνης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.