Προφήτης Ηλίας: Ο Προφήτης Ηλίας έζησε τον 9ο αιώνα π.Χ. κατά τα χρόνια των βασιλέων Αχαάβ και Οχοζία.

Προφήτης Ηλίας: Tι γιορτάζουμε σήμερα 20 Ιουλίου

Καταγόταν από τη Θέσβη της περιοχής Γαλαάδ γι’αυτό και ονομάστηκε Θεσβίτης. Μόλις γεννήθηκε ο Ηλίας, ο πατέρας του Σωβάκ είδε μια θεία οπτασία:

Δύο άνδρες ντυμένοι στα λευκά τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Οι ιερείς στα Ιεροσόλυμα είπαν στον Σωβάκ ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης, όπως και έγινε.

Ο Ηλίας διακρίθηκε για τη θερμή πίστη του στο Θεό, με αποτέλεσμα να λάβει το θαυματουργικό χάρισμα. Προφήτευσε την έλευση του Χριστού στη γη και άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 χρόνια. Υπήρξε σκληρός πολέμιος της ειδωλολατρίας και αγωνίστηκε με πάθος για την εξυγίανση του βίου του λαού του.

Ανελήφθη στον ουρανό με πύρινο άρμα και ήταν παρών στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού. Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία στις 20 Ιουλίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει, διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.