Σε εξέλιξη βρίσκονται τρία σημαντικά έργα του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου στις Κοινότητες Φτερικούδι, Λαγουδερά και Νικητάρι. Τα δύο εξ αυτών, αφορούν σε ιστορικές εκκλησίες, αφιερωμένες στην Παναγία, οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Την Πέμπτη, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, κ. Γιάννης Καρούσος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου και τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, επιθεώρησε την πορεία υλοποίησης των εν λόγω έργων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρούσος επισκέφθηκε τον χώρο του Μνημείου του Παλαιού Σχολείου στο Φτερικούδι, όπου πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Μνημείου. Ειδικότερα, εκτελούνται εργασίες προσβασιμότητας και αποστράγγισης, ενώ διενεργείται νέα ηλεκτρολογική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση των υποδομών. Το κόστος των εργασιών για αποκατάσταση του Μνημείου ανέρχεται σε 207.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επισκέφθηκε την Εκκλησία της Παναγίας του Άρακα στην Κοινότητα Λαγουδερών. Το Μνημείο περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες βυζαντινές εκκλησίες της Κύπρου. Στον χώρο του Μνημείου είναι σε εξέλιξη οικοδομικές εργασίες αντιμετώπισης των προβλημάτων υγρασίας της δυτικής πτέρυγας των κελιών, αποκόλλησης του δρόμου από την πτέρυγα των κελιών, δημιουργία νέων τοίχων αντιστήριξης και διαμόρφωσης του χώρου. Το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων (100.000 ευρώ), στη βάση μελέτης της Μητρόπολης Μόρφου και έγκρισης από τα Τμήματα Αρχαιοτήτων και Δημοσίων Έργων. Επιπλέον, μελετάται η προσθήκη χώρων υγιεινής για επισκέπτες, με επιπρόσθετο κόστος περίπου 90.000 ευρώ.

Τρίτος σταθμός του κ. Καρούσου ήταν το η Εκκλησία Παναγίας της Ασίνου, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο και να επιθεωρήσει το ολοκληρωμένο έργο δημιουργίας κέντρου επισκεπτών και χώρων υγιεινής. Το έργο έχει παραδοθεί στη Μητρόπολη Μόρφου και η ολοκλήρωσή του είχε συνολικό κόστος 303.000 ευρώ. Η Εκκλησία Παναγιάς της Ασίνου είναι επίσης Μνημείο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και περιέχει μερικές από τις καλύτερες βυζαντινές τοιχογραφίες στην χώρα της περιόδου 12ου-17ου αιώνα.

Επισημαίνεται πως και τα τρία Μνημεία συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο Αρχαίων Μνημείων Β’ του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.