ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Τέθηκε σήμερα 13 Μαρτίου σε λειτουργία το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης (Κτηματολόγιο), που στεγάζεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεϊκου 137) και ήδη, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), χιλιάδες πολίτες που κατοικούν στην Αττική κι έχουν ακίνητη περιουσία εκτός αυτής «εξυπηρετήθηκαν αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο είναι στρατηγικής σημασίας τομή, που διαμορφώνει ένα νέο τοπίο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και μαζί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον αξιόπιστο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας.

Το νέο Γραφείο είναι στελεχωμένο με καταρτισμένα στελέχη (δικηγόρους και τοπογράφους μηχανικούς), που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια συλλογής δηλώσεων.

Για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα ενιαίος φορέας, το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που ενοποιεί το Κτηματολόγιο με τα υποθηκοφυλακεία.

Σε εξέλιξη είναι περισσότερες από 70 συμβάσεις κτηματογράφησης για το 60,3% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, συνολικού κόστους 490 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η ανάθεση πέντε συμβάσεων για το 7% των δικαιωμάτων για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα επιτευχθεί με την ένταξη στις προδιαγραφές του «Ελληνικού Κτηματολογίου» και των ειδικών υφιστάμενων Κτηματολογίων (Δωδεκανήσου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου), που αντιστοιχούν στο 2% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στη χώρα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.