Το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, αν οι Συμμαχικές χώρες αποφασίσουν να στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοιχτό χθες, Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος από το Παρίσι.

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων για να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.

«Το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην περίπτωση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν είναι αναπόφευκτη (μια άμεση σύγκρουση)».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση, ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, ωστόσο δήλωσε ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιον.

«Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» σημείωσε ο Μακρόν. «Δεν υπήρξε καμία απόφαση για αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως […] χερσαίων στρατευμάτων. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες από το Παρίσι ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας».

Άλλες χώρες ανακοίνωσαν επίσης την Τρίτη ότι δεν τίθεται προς το παρόν θέμα αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είναι θέμα συζήτησης προς το παρόν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, η χώρα του οποίου θα γίνει το 32ο μέλος του NATO. «Δεν είναι καθόλου επίκαιρο προς το παρόν», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Η Ουγγαρία δεν είναι διατεθειμένη να στείλει όπλα ή στρατεύματα στην Ουκρανία και θα τηρήσει απαρέγκλιτα τη στάση αυτή, δήλωσε την Τρίτη ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο.

«Ακούμε και βλέπουμε τις ειδήσεις σχετικά με τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Παρίσι. Η στάση της Ουγγαρίας είναι σαφής και ακλόνητη: δεν είμαστε διατεθειμένοι να στείλουμε ούτε όπλα ούτε στρατεύματα στην Ουκρανία», ανέφερε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.