Το εσπέρας του Σαββάτου, 22 Ιουνίου 2024, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κανάνγκας, χοροστάτησε στον εσπερινό, στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέα. Σε κλίμα συγκίνησης και ιεροπρέπειας έκειρε μοναχό, τον δόκιμο αδελφό, Ανδρέα Jikayi. « Ο αδελφός ημών Χαρίτων κείρεται τη κώμη αυτού εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου πνεύματος.»

Το νέο όνομα του μοναχού, «Χαρίτων», προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και πολλά ματιά δάκρυσαν. Ο μέγας ιεραπόστολος πατήρ Χαρίτων Πνευματικάκις ξαναζωντάνεψε κι όλοι τον νιώθαμε παρόντα κι ο μοναχός σαν να του έμοιαζε στη λεβεντιά, στον ενθουσιασμό, στην αυστηρότητα.

Ο Σεβασμιότατος βαθύτατα συγκινημένος αφού κι ο ίδιος πριν 21 χρόνια πήρε το όνομα Χαρίτων, απηύθυνε λόγια δοξολογίας στο Θεό και αγάπης στο πλήρωμα των πιστών.

Έδωσε συμβουλές και παραινέσεις στον νέο μοναχό. – «Άκουσα, είπε, από το στόμα σου, όταν ήρθες, με λογία τρεμάμενα, να εκφράσεις την βαθιά σου επιθυμία και την τελική σου απόφαση να ζήσεις την αγγελική πολιτεία και να διακονήσεις την Εκκλησία του Χριστού, εντεταγμένος στο δυναμικό της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Παρακάλεσα τότε, τον αείμνηστο π. Χαρίτωνα, να μας φωτίσει και να μας αποκαλύψει τη συνέχεια και να σήμερα «εν μέσω εκκλησίας» δίνει κι αυτός την μαρτυρία του και γίνεστε συνώνυμοι.

Στην πατρική σου ιερατική οικογένεια, ο ευλαβέστατος πατέρας σου, π. Ανδρέας, και η θεοσεβής μητέρα σου Φλωρεντία, με την ορθόδοξη λατρευτική και πνευματική αγωγή που σε ανέθρεψαν κι εσύ με τον προσωπικό σου αγώνα, περιφρουρήσατε την αγία κλήση, που ο Πανάγαθος και Παντογνώστης Κύριος μας Ιησούς Χριστός φύτεψε στα βάθη της καρδιάς σου. Φύλαξε, παιδί μου, Χαρίτων, «την παρακαταθήκην ταύτην» έως τέλους και να γνωρίζεις, ότι δεν θα είσαι μόνος στον αγώνα, που τώρα αρχίζει σκληρός. Το στοργικό βλέμμα του Χριστού μας θα σε επιβλέπει. Διάλεξες την κοινοβιακή ζωή, που προάγει και ασφαλίζει το μοναχό.

Θα συναγωνίζεσαι με τους αδελφούς της αδελφότητός μας. Θα έχεις συμπαραστάτες σου, στο δύσκολο δρόμο της πτωχείας, της παρθενίας και της υπακοής, τους προαπελθόντας πατέρες μας, τους Σεβασμιότατους Τιμόθεο, Ιγνάτιο, Νικηφόρο, που θεαρέστως ποίμαναν την τοπική μας Εκκλησία, τους ιεραποστόλους και τους ιθαγενείς κοιμηθέντες ιερείς μας, εξαιρέτως δε του πατρός Χαρίτωνος Πνευματικάκι.

Θα σε συνοδεύουν οι ευχές του Μεγάλου Ποιμένος μας, του Πάπα και Πατριάρχη μας, κ.κ. Θεοδώρου του ΙΙ. Θα σε συνοδεύουν οι ευχές και η αγάπη όλων μας, θα σε περιφρουρεί ο Άγιος Χαρίτων, ο ομολογητής και οικιστής της ερήμου, θα σε εμπνέει ο Άγιος Ανδρέας μας και η Παναγία μας, τείχος των παρθένων, θα σε περιτειχίζει.»

Στη θεία Λειτουργία της Κυριακής ο Σεβασμιότατος Χαρίτων χειροτόνησε τον νέο μοναχό στο βαθμό του διακόνου. Βρόντηξε ο κατάμεστος Ναός από το «άξιος».

Συγκίνηση προκάλεσε η συμβολική πράξη του Σεβασμιοτάτου, με την οποία χάρισε στον νέο διάκονο, Χαρίτωνα, ένα χειρομάντηλο προσωπικό του π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι, που ο ίδιος ο Σεβασμιότατος, είχε δικό του δώρο -κειμήλιο. Θα σου χρειαστεί, παιδί μου, του είπε. Εδώ θ` ακουμπάς τον πόνο, τον κόπο και τα δάκρυα του αγώνα και της διακονίας σου κι ο αείμνηστος πατέρας μας θα τ `απαλαίνει όλα. Σήμερα είναι τα «Ωσαννά», αύριο σε περιμένει το «σταύρωσον.» Αλλά μην φοβηθείς. Το δύσκολο δρόμο της Ορθόδοξης πίστης και της θυσιαστικής διακονίας τον βάδισαν άλλοι πριν από εμάς, πενήντα χρόνια τώρα, στην καρδιά της Αφρικής, στο Μεγάλο Κασάϊ, στην Κανάνγκα. Ας κρατάμε τα μάτια μας πάνω τους.

Στην αυλή του Ναού οι πιστοί με λουλούδια και παραδοσιακά τραγούδια έδειξαν τη χαρά τους για το νέο ιεροδιάκονο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.