Ιερός Ναός Παναγούδας - Γοργοϋπήκοος

Πλήθος πιστών προσήλθε τόσο στη χθεσινή Ιερά Αγρυπνία και Εσπερινό όσο και στη σημερινή Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγούδας επί τη εορτή της μνήμης της Σύλληψης της Αγίας Άννης.

Με δέος και συγκίνηση συνεχίζεται το προσκύνημα των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης τα οποία θησαυρίζονται σε παρεκκλήσι εντός του Ιερού Ναού.

Κοσμοπλημμύρα στον Ιερό Ναό Παναγούδας για τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης Κοσμοπλημμύρα στον Ιερό Ναό Παναγούδας για τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης Κοσμοπλημμύρα στον Ιερό Ναό Παναγούδας για τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης Κοσμοπλημμύρα στον Ιερό Ναό Παναγούδας για τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

 

Σύλληψη της Αγίας Άννης

Για τη μητέρα της Θεοτόκου Άννα, δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό τα Ευαγγέλια, ούτε τα υπόλοιπα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Σύμφωνα όμως με την παράδοση της Εκκλησίας, ο Ιερέας Ματθάν, κάτοικος της Βηθλεέμ, απέκτησε τρεις θυγατέρες: τη Μαρία, τη Σοβή και την Άννα.

Η Μαρία, αφού παντρεύτηκε στη Βηθλεέμ, γέννησε εκεί την Ελισάβετ, τη μητέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Η Άννα παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη Γαλιλαίο. Μετά από πολλά χρόνια ατεκνίας, απέκτησε κόρη, την Παρθένο Μαρία.

Η παράδοση αναφέρει ότι οι γονείς της την αφιέρωσαν στην υπηρεσία του Ναού της Ιερουσαλήμ, σε ηλικία τριών ετών. Αυτοί δε μετά από λίγα χρόνια πέθαναν.

Την Αγία Άννα τιμούσαν από τα αρχαία χρόνια. Το συμπεραίνουμε αυτό από διάφορους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και από αρχαίους εκκλησιαστικούς ύμνους, που υπάρχουν προς τιμήν της μητέρας της Θεοτόκου. Επίσης, το έτος 550 μ.Χ., ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός, αφιέρωσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.