ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE - Μητροπολίτης Κίτρους: Την πρώτη συνέντευξη μετά την περιπέτεια που έζησε με τον κορονοϊό παραχωρεί σήμερα στον δημοσιογράφο Π. Γκόρη και το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κος Γεώργιος.

Πως πιστεύετε ότι εξελίσσεται το ζήτημα της πανδημίας; Θα το ξεπεράσουμε; Ποια είναι η άποψή σας για τον εμβολιασμό;

Το θέμα του εμβολιασμού είναι θέμα ιατρικό. Δεν είναι θέμα πνευματικό και κακώς συνδέεται με την πνευματική ζωή. Και εγώ τον Ιατρό μου θα ρωτήσω και τον ρώτησα διότι όπως ξέρετε νόσησα από κορονοϊό. Αν μου πουν μετά από έξι μήνες όταν θα κάνω έλεγχο αντισωμάτων ότι μου πουν θα το ακολουθήσω. Άλλωστε το εμβόλιο είναι ελεύθερο, όποιος θέλει το κάνει όποιος δεν θέλει δεν το κάνει.

Όλα έχουν τα οφέλη τους και όλα τους κινδύνους τους. Εμείς οι Ιερείς δεν πρέπει να παίρνουμε θέση σε αυτό το θέμα. Είναι θέμα ιατρικό και προσωπικό του καθενός.

Είναι ευθύνη και το να πεις ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ αλλά και τον να πεις ΚΑΝΤΟ.

Για το θέμα του κορονοϊού, επειδή το πέρασα κιόλας, έφυγαν από τη ζωή αγαπημένα μας πρόσωπα, και κληρικοί και λαϊκοί, άνθρωποι που μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στην Εκκλησία όπως οι Μακαριστοί Μητροπολίτες Λαγκαδά και Καστοριάς.

Στη Μητρόπολή μας χάσαμε 3 Ιερείς από κορονοϊό. Πραγματικά με συνοχή καρδιάς αντιμετωπίσαμε αυτήν την κατάσταση. Πρέπει όμως από κάθε αρνητική συγκυρία να βγάζουμε και ένα θετικό συμπέρασμα.

Είναι μια παιδαγωγία του Θεού που δείχνει στον άνθρωπο πως όσα πολλά και να πετύχει στην επιστήμη και στην τεχνολογία πόσο αδύναμος είναι.

Επίσης ο κορονοϊός είναι μια ευκαιρία να γίνει και ένα ξεκαθάρισμα μέσα στην Εκκλησία. Ένας πραγματικά πιστός άνθρωπος δεν έχασε την πίστη του, δεν θα διστάσει να έρθει να κοινωνήσει.

Ένας που έχει κλονισμένη πίστη θα διστάσει. Εκφράστηκαν διάφοροι για την Θεία Κοινωνία είτε υπερ είτε κατά.

Οι πραγματικά πιστοί δεν επηρεάζονται και το είδαμε μέσα στις γιορτές. Ήρθαν αρκετοί και κοινωνήσαν πάντα βεβαίως τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ενεργοποιήθηκαν δυνάμεις μέσα στην Εκκλησία, βρήκαμε και άλλους τρόπους ποιμαντικής διακονίας που αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός ίσως να μην τα κάναμε.

Κάναμε διπλές ακολουθίες, διπλές παρακλήσεις και αναδείχθηκε ο ρόλος της Εκκλησίας, μας έδειξε ότι πλέον να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως Εκκλησία. Αναδείχθηκε ο μεγάλος και σπουδαίος ρόλος των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων και το πόσο πολλά μπορούν να προσφέρουν.

Αναδείχθηκε ο θετικός ρόλος της τεχνολογίας με την τηλεκατήχηση και τις εκδηλώσεις για την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Χθες πραγματοποιήσαμε εσπερίδα με ομιλητές το Σεβ. Μητροπολίτη Δράμας κ Παύλο, τον Καθηγητή Μιχαήλ Τρίτο, και τον καθηγητή Παν. Τζουμέρκα.

Την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Μας στενοχωρούν οι απώλειες, αναγνωρίζουμε την αυτοθυσία των ιατρών και των νοσηλευτών.

Πρέπει να μείνουμε ακλόνητα στηριγμένοι στο Θεό. Τα ανθρώπινα μπορεί να μας απογοητεύουν ο Θεός ποτέ. Είναι η άγκυρα της ελπίδας μας.

Έτσι πορεύτηκαν και οι πατέρες μας και οι πρόγονοί μας.

Θα πορευτούμε δίνοντας τη Θετική μαρτυρία πίστεως στον σύγχρονο κόσμο.

Αναφορά για την προσωπική μάχη με τον κορονοϊό:

Όταν μπήκα στο ΑΧΕΠΑ, μπήκα με μια άνεση όμως εν συνέχεια ήταν ένα  νοσοκομείο «εν καιρώ πολέμου», μιας και ήταν η περίοδος έξαρσης στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είχα σοβαρά συμπτώματα, δεν ήμουν ούτε διασωληνωμένος ούτε σε μηχανήματα.

Είδα ανθρώπους που δυσκολεύονταν, ήταν μια πνευματικά γόνιμη κατάσταση. Μία σημαντική εμπειρία. Είδα τον ανθρώπινο πόνο από κοντά.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.