ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE - Φωτογραφικό υλικό από την ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο του Κ/Δ “ΕΛΛΗ” από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Στρατιωτική Ηγεσία.

Από Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης όπου πραγματοποιήθηκε με πλήρη εκκλησιαστική τάξη.

Από την Άφιξη της λιτανευτική πομπής στην πλατεία Παντανάσσης-Δέηση-Εκφώνηση Πανηγυρικών.

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γλυφάδας κ. Αντωνίου, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου, Λαγκαδά κ. Πλάτωνος, Πολυανής κ. Βαρθολομαίου και Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ με τη συμμετοχή του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Θωμά Συνοδινού Προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών, Ιερέων και Διακόνων εξ άλλων Ιερών Μητροπόλεων και των Εφημερίων και Διακόνων του Πανιέρου Ναού.

Κατά την άφιξη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εθνικής Αμύνης πραγματοποιήθηκε ρίψη δάφνινου στεφάνου στον υγρό τάφο της ΕΛΛΗΣ αφού προηγήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση την οποία ετέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος εκήρυξε τον θείον λόγον και μέσα από ένα ανθολόγιο παραπομπών Πατερικών κειμένων για την Εορτή της Μεταστάσεως της Παναγίας αναφέρθηκε στο γεγονός πως η Παναγία συνέδεσε τον θάνατο με τη ζωή και πως ο θάνατός Της απέκτησε νόημα και είναι πλέον για τους ανθρώπους ελπίδα της αναστάσεως και πως η Παναγία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους και τους στηρίζει, τους δίνει τη δύναμη να συνεχίζουν την πορεία τους. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκληση και ευχήθηκε σε όλους, άρχοντες και λαό να έχουν την προστασία της Μεγαλόχαρης.

Συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, η Υφυπουργός Υγείας κα. Ζωή Ράπτη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος ΠΝ Παναγιώτης Λυμπέρης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, οι Βουλευτές των Κυκλάδων της ΝΔ κ. Φιλ. Φόρτωμας και κα Αικ. Μονογυιού, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερείας Κυκλάδων, ο Δήμαρχος Τήνου, Αξιωματικοί του Στρατού, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, οι Κυβερνήτες, Αξιωματικοί και πληρώματα των Πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, ο Πρόεδρος και μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, Πρόεδροι και μέλη Συλλόγων και Φορέων και ευλαβείς Χριστιανοί προσκυνητές εντός και εκτός του Ναού, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της Ακολουθίας προσκυνούσαν το ιερό Εικόνισμα εκζητώντας τη μεσιτεία της Μεγαλόχαρης Παναγίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λαμπρή λιτάνευση της αγίας Εικόνος μετά από 3 χρόνια λόγω της πανδημίας όπου η πρωτοφανής συμμετοχή του κόσμου δημιούργησε συναισθήματα συγκινήσεως και αισιοδοξίας για το αύριο και για το μέλλον.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην ομιλία του από της μαρμαρίνης εξέδρας της πλατείας Παντανάσσης αφού καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό αναφέρθηκε στην παρουσία της Παναγίας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων ως τροφοδότιδος των δεξαμενών της ψυχής του ανθρώπου με ελπίδα, δύναμη και κουράγιο, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό εκ μέρους και των παρισταμένων και συλλιτανευόντων Αρχιερέων για την πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη χωρίς καμία επιβάρυνση, όπως τόνισε, και πίστωση στον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη των Ιερέων οι οποίοι, επιτέλους, αισθάνονται ότι έχουν μια αξιοπρέπεια για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους και αναφέρθηκε στην από κοινού συνοδοιπορία των δύο κορυφαίων θεσμών, εκκλησίας και πολιτείας, μέσα από τους διακριτούς ρόλους τους τα αποτελέσματα της οποίας είναι αγαθά υπέρ του λαού, όπως αποδείχθηκε και με την οικονομική κρίση και με την πανδημία και, όπως είπε, και τώρα που έχουμε μια ενεργειακή κρίση, η εκκλησία θα είναι και πάλι παρούσα να στηρίξει το λαό μας, ιδιαιτέρως όμως αυτή την ώρα που οι καλοί μας γείτονες καιροφυλακτούν επιβουλευόμενοι την εθνική κυριαρχία μας, τα σύνορά μας, τα νησιά μας, αναζητώντας ευκαιρίες και αφορμές, χρειάζεται ο λαός μας, κάτω από τη σκέπη και την προστασία της Παναγίας και με τη δική Της πρόσκληση να χρησιμοποιήσει αυτή την ώρα το πιο ισχυρό όπλο που έχει που είναι εθνική ομοψυχία και η εθνική ενότητα με την οποία απεδείχθη από την ιστορία ότι στο διάβα του χρόνου ότι πάντοτε ο λαός μας, παρότι μικρός και αδύναμος, κατόρθωσε τα ακατόρθωτα.

Εν τέλει, είπε, ας κρατήσουμε στην ψυχή μας τα δύο σύμβολα τα οποία κρατούν του Έλληνες ενωμένους, την ματωμένη Ελληνική σημαία της ΕΛΛΗΣ και τον Εθνικό Ύμνο μετά την ανάκρουση του οποίου και τις επευφημίες των παρισταμένων ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ η αγία Εικόνα επέστρεψε στον Πανίερο Ναό ολοκληρώθηκαν οι λειτουργικές και εορταστικές εκδηλώσεις επί τη εφετινή επετείω και των 200 ετών από του Οράματος της Οσίας Πελαγίας και της Εορτής της Μεταστάσεως της Θεοτόκου.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι ιεροψάλτες του Πανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Τιμές απέδωσαν τα Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ, Τ/Κ ΜΥΚΟΝΙΟΣ, Α/Γ ΙΚΑΡΙΑ, Ρ/Κ ΑΧΙΛΛΕΥΣ, τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος ΠΑΘ 090 ΓΑΥΔΟΣ, ΠΛΣ 609 και ΠΛΣ 219, η Σχολή Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού, η Σχολή Λιμενοφυλάκων, η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, η Φιλαρμονική του Ιερού Ιδρύματος, ενώ πραγματοποιήθηκε διέλευση μαχητικών αεροσκαφών F-16 με εντολή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Όπως είναι γνωστό, επάνω από το Σταυρό ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, έδωσε εντολή και την Παναγία μητέρα του παρέλαβε ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής στο σπίτι του, όπου διέμενε μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και τη μητέρα του Σαλώμη, συγγενή της Θεοτόκου. Όταν δε ήλθε η στιγμή να τελειώσει την επίγεια ζωή της, άγγελος Κυρίου (η παράδοση λέει ότι ήταν ο Aρχάγγελος Γαβριήλ) της το έκανε γνωστό τρεις μέρες πριν.

Η χαρά της Θεοτόκου υπήρξε μεγάλη, διότι θα συναντούσε το μονογενή της Υιό και Θεό όλων των ανθρώπων. Πήγε, λοιπόν, και προσευχήθηκε στο όρος των Ελαίων, όπου συνήθιζε να προσεύχεται και ο Κύριος Ιησούς. Έπειτα, γύρισε στο σπίτι του Ιωάννη, όπου έκανε γνωστή την επικείμενη κοίμηση της.

Η παράδοση αναφέρει ότι την τρίτη ήμερα από την εμφάνιση του αγγέλου, λίγο πριν κοιμηθεί η Θεοτόκος, οι Απόστολοι δεν ήταν όλοι στα Ιεροσόλυμα, αλλά σε μακρινούς τόπους όπου κήρυτταν το Ευαγγέλιο. Τότε, ξαφνικά νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε όλους μπροστά στο κρεβάτι, όπου ήταν ξαπλωμένη η Θεοτόκος και περίμενε την κοίμηση της. Mαζί δε με τους Aποστόλους ήλθε και ο Aρεοπαγίτης Διονύσιος, ο Άγιος Iερόθεος ο διδάσκαλος του Διονυσίου, ο Aπόστολος Tιμόθεος, και οι λοιποί θεόσοφοι Iεράρχες.

Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανή. Eπειδή, κατά θείαν οικονομίαν, ένας από τους Aποστόλους (ο Θωμάς όπως λέει η παράδοση) δεν ήταν παρών στην κηδεία της Θεομήτορος, ζήτησε να ανοιχτεί ο τάφος ώστε να προσκυνήσει και αυτός το Σώμα της Θεοτόκου.

Έτσι, μετά από τρεις ήμερες, άνοιξαν τον τάφο και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η Παναγία αναστήθηκε σωματικά και ανελήφθη στους ουρανούς. Και βέβαια, όλη η ανθρωπότητα, με ευγνωμοσύνη για τις πρεσβείες της στο Σωτήρα Χριστό, αναφωνεί: «Χαίρε, ώ Μήτερ τής ζωής».

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.