Με λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το εσπέρας της Κυριακής 28 Μαΐου 2023, ο Αρχιερατικός Εσπερινός, επί την ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Ιωάννου του Νάνου, στον τόπο καταγωγής του Αγίου, το Παλιό Γυναικόκαστρο Κιλκίς.

Της Ακολουθίας του Εσπερινού που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Π. Γυναικοκάστρου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από τους Πατέρες της περιοχής με επικεφαλής τον Αρχ. Επίτροπο Πικρολίμνης Αρχιμ. Ευγένιο Ιωάννου και συμμετείχε ο φιλάγιος Λαός του Θεού για να τιμήσει ένα άξιο τέκνο της περιοχής του Κιλκίς.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αφού αναφέρθηκε στο βίο του Νεομάρτυρος που καταγόταν από το Γυναικόκαστρο αλλά μετοίκησε στη Σμύρνη όπου και τελικά μαρτύρησε το 1802 για την πίστη του στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, εξέφρασε τη χαρά όλων που ο Άγιος καταγόταν από τον μαρτυρικό και ηρωικό τόπο του Κιλκίς.

“Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας νέφη Νεομαρτύρων πλούτισαν πνευματικά τη δύναμη της Εκκλησίας μας με την ακλόνητη πίστη τους και την αδιαπραγμάτευτη αγάπη τους προς τον Σωτήρα Χριστό. Ο Άγιος Νεομάρτυρας Ιωάννης ο Νάνος υπήρξε ένας γίγαντας της πίστεως και της αγάπης του Χριστού. Με χαρά υπέμεινε το Μαρτύριο, δεν αλλαξοπίστησε και έδωσε την Μαρτυρία του Χριστιανού σε μια εποχή όπου οι διώξεις ήταν σκληρές και ο εξισλαμισμός έντονος” είπε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε ο Άγιος να πρεσβεύει τα διαβήματα όλων.

Αύριο θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ η 29η Μαΐου συμπίπτει χρονικά με τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κυρό Αμβρόσιο το 1980.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.