Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 508 άτομα του νομού Ξάνθης ενήλικα, ανήλικα και ΑΜΕΑ ανταποκρίθηκαν θετικά στις τριήμερες φιλανθρωπικές δράσεις προληπτικής ιατρικής, που διοργάνωσαν το ΚΕ.Σ.Ο (Κέντρο Στήριξης Οικογένειας Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών) από κοινού με την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Κουρτίδη, τον σεβ. Μητροπολίτη της Ι.Μ. Ξάνθης & Περιθορίου κ. Παντελεήμονα με τη βοήθεια της Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών, αλλά και με την έγκριση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, που εξέδωσε και την σχετική (ΑΔΑ:ΨΧ63ΟΡ1Ο-6Υ0).

Το ΚΕ.Σ.Ο και οι ανωτέρω φορείς της διοργάνωσης σε αυτή τη δραση, είχαν την αρωγή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και ιδιαίτερα του Προέδρου αυτής κ. Κων/νο Νταλούκα, που πρότεινε τους τέσσερεις παιδιάτρους, αλλά και της Επιστημονικής Εταιρείας Υποστήριξης Ασθενών με πρόβλημα στο Θυρεοειδή «Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ.» και του Επικεφαλή αυτής κ. Σταύρου Τσριγωτάκη, που πρότεινε τους τρείς διακεκριμένους γιατρούς στην «ομάδα κρούσης & αρωγής του ΚΕ.Σ.Ο».

Το 15μελές κλιμάκιο εθελοντών γιατρών και οπτικών, που ήρθαν από την Αθήνα, είχαν το βλέμμα στραμμένο στους Ακρίτες του νομού Ξάνθης και αγκαλιάσθηκαν από τοπικούς οπτικούς των νομών Ξάνθης, και Καβάλας.

Η δράση ξεκίνησε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου. Είχε τις ευλογιές του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου καθώς και του Αναπ. Προέδρου του ΚΕ.Σ.Ο κ. Αγαθάγγελου και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης & Περιθωρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα.

Η οφθαλμίατρος κα Αναστασία Σερέπα, οι παιδίατροι: κ. Αντώνης Κοντός, κα. Αφροδίτη Σακαλίδου, κα. Μαίρη Κουκουβιτάκη και κα. Μαργαρίτα Μαρκούρη όλοι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ο ακτινοδιαγνώστης εξειδικευμένος στις παθήσεις του Θυρεοειδούς κ. Εμμανουήλ Πετρόπουλος, η καρδιολόγος κα. Δήμητρα Κωβαίου και η γενική χειρούργος, εξειδικευμένη στις επεμβάσεις των ενδοκρινολογικών αδένων και του θυρεοειδούς κα Αναστασία Λεμονή μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Υποστήριξης Ασθενών με πρόβλημα στο Θυρεοειδή «Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ.», πλαισιωμένοι από μια δεκάδα έμπειρων οπτικών-οπτομετρών μελών της Πανελλήιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών, με επικεφαλή τον κ. Στέλιο Μυλοβα(Αθήνα) Πρόεδρο της Π.Ε.Ο.Ο, κ. Νίκο Γκουγκή(Αλεξανδρούπολη) Ταμία και κ. Γιώργο Κλάδο (Αθήνα) μέλος του Προεδρείου της Π.Ε.Ο.Ο και ο κ. Γιώργος Γαλάτης(Αθήνα), έτυχαν της συνεπικούρησης οπτικών της Ξάνθης και της Καβαλας.

Από την Ξάνθη κατ΄ αλφαβητική σειρά συμμετείχαν: η κα Μπελεζ Γκιουλζε, ο κ. Κεκέ Χασάν, η κα Γεωργία Κωνσταντάκη, ο κ. Βαγγέλης Τουμπάρης, ενώ από Καβάλα προσέτρεξαν για βοήθεια οι κυρίες Μαρία Περράκη και Δόμνα Τσόρτα.

Όλοι μαζί γιατροί και οπτικοί με τη γραμματειακή υποστήριξη και τη γενικότερη βοήθεια της αντιπροσωπείας του ΚΕ.Σ.Ο, που αποτελείτο από την κα Μαρία Τάταρη γγ του Δ.Σ του ΚΕ.Σ.Ο, τη Διευθύντρια του Φορέα κα Μαίρη Πίνη και τον υπεύθυνο Επικοινωνίας και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κ. Κων/νο Σαλεβουράκη προσέφεραν τις υπηρεσίες τους συνεπικουρώντας τους τοπικούς γιατρούς στα Κέντρα Υγείας Αβδήρων, Ξάνθης, Σταυρούπολης και Εχίνου, στο Παράρτημα ΑΜΕΑ Ξάνθης (πρώην Ψυχολογικό), στο Ξάνθιο Οικοτροφείο, στο ΚΑΠΗ Ξάνθης, καθώς και στα Γηροκομεία «Μέγας Βασίλειος» και «Άγιος Παντελεήμων».

Τα σημαντικά ευρήματα

Η ομάδα των πολλαπλών ειδικοτήτων γιατρών, εκτός των κεντρικών δομών της Ξάνθης, παρείχε παιδιατρικές, ενδοκρινολογικές και οπτομετρικές εξετάσεις με στόχο την προσφορά γυαλιών οράσεως, όπου χρειαζόταν.

Συνολικά εξετάστηκαν 508 άτομα! Εξ αυτών οι 300 ήταν οφθαλμολογικές –οπτομετρικές εξετάσεις και θα δοθούν 120 ζευγάρια γυαλιά οράσεως.

Την οφθαλμίατρο κα Αναστασία Σερέπα πλαισίωσαν τα μέλη του Προεδρείου της Π.Ε.Ο.Ο από την Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη, καθώς και οπτικοί της Ξάνθης και της Καβάλας. Για τους σκοπούς των ελέγχων, οι οπτικοί είχαν μεταφέρει αξιόλογο μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως διαγνωστικά μηχανήματα, επιτραπέζιο διαθλασήμετρο, καθώς και δύο φορητά εκθεσιακά μοντέλα του 2023 με την υποστήριξη της Εταιρείας Βαϊράμογλου Α.Β.Ε.Ε. πιστοποιημένης όπως και το ΚΕ.Σ.Ο, από το Διεθνή Οργανισμό Πιστοποίησης TUV Austria.

H Εταιρεία Βαϊράμογλου Α.Β.Ε.Ε είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες οπτικών στην Ελλάδα. Κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στον κλάδο των οφθαλμικών φακών και τον εξοπλισμό ιατρείων.

Η ομάδα της ενδοκρινολογικής κατεύθυνσης εξέτασε και αυτή ακρίτες της Ξάνθης με τελευταίου τύπου πιστοποιημένα μηχανήματα της General Electric Company (GE) και πραγματοποίησε 134 υπερηχογραφήματα θυρεοειδούς σε αντιστοιχα άτομα. Στους περισσότερους εξετασθέντες βρέθηκαν αλλοιώσεις θυρεοειδιτίδας.

Πολλοί εκ των οποίων παρουσίαζαν και όζους με καλοήθη χαρακτηριστικά. Σε 6 από αυτούς βρέθηκαν όζοι ύποπτοι για κακοήθεια ενώ σε μια εξεταζόμενη βρέθηκε εικόνα πολυεστιακού καρκινώματος χωρίς ευτυχώς να επεκτείνεται εκτός του θυρεοειδούς. Για τους ασθενείς, που υπήρχε ένδειξη κακοηθείας δόθηκαν οδηγίες στους υπεύθυνους των δομών, για περαιτέρω διερεύνηση ή θεραπεία.

Οι παιδίατροι εξέτασαν 74 παιδιά. Δύο εξ αυτών διαγνώσθηκαν με αναπτυξιακές δυσκολίες, χωρίς να το έχουν αντιληφθεί οι γονείς τους και μάλιστα το ένα ήταν στο φάσμα του αυτισμού. Εξετάσθηκε η υγεία και η ανάπτυξη των παιδιών.

Συνταγογραφήθηκαν εμβόλια του Εθνικού Συνταγολογίου, που οι γονείς είχαν ξεχάσει ή αμελήσει να κάνουν στα παιδιά τους, δόθηκαν συμβουλές, αλλά και η ιατρική βεβαίωση ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν στις γυμνασιακές άσκησης του σχολείου.

Στα πλαίσια της 3μερης δράσης πραγματοποιήθηκαν από τους παιδιάτρους και τρείς ομιλίες με θέμα:

“Αλήθειες και Μύθοι για τη νόσο Covid -19 και εμβολιασμός σε παιδιά και ενήλικες και κυρίως εκείνοι που έχουν υποκείμενα νοσήματα” Ομιλητής Αντώνης Κοντός.

“Τι είναι ο HPV και γιατί πρέπει να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας έναντι του Ιού”. Ομιλήτρια Μαίρη Κουκουβιτάκη

“Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά μας από την μηνιγγίτιδα τύπου Β; πως μπορούμε να τα προστατέψουμε; Ομιλήτρια Μαργαρίτα Μαρκούρη.

Η εκκίνηση, η συνέχεια και η απόδοση

Η δράση της Ξάνθης, αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων δράσεων, που πραγματοποίησε το ΚΕ.Σ.Ο με την Π.Ε.Ο.Ο 26-28 Μαΐου στην Κομοτηνή, μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και του αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Τσαλικίδη. Δράση που ολοκληρώθηκε στις 13 και στις 14 Σεπτεμβρίου -πριν την εκκίνηση της δράσης της Ξάνθης- με την απόδοση 70 ζευγαριών γυαλιών οράσεως στη περιοχή της Π.Ε Ροδόπης και στην πόλη της Κομοτηνής.

Το πιο συγκινητικό κομμάτι ήταν στην Κομοτήνη ήταν η απόδοση των γυαλιών στα φιλοξενούμενα άτομα των δύο δομών ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ «Χαμόγελο» & «Πρόσβαση».

Το ανθρωπιστικό ταξίδι του ΚΕ.Σ.Ο και των αρωγών του στην Ξάνθη-Θράκη ολοκληρώνεται εδώ.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντιπεριφεριαρχή κ. Κώστα. Κουρτίδη, στον Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και στον Πρωτοσύγκελο του π. Σωφρόνιο Γκουτσίδη για τη φιλοξενία και την διεκπεραίωση των οργανωτικών, στην Διευθύντρια της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Ξάνθης κ. Μ. Μελισσά, στο Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ξάνθης κ. Νίκο Αποστολίδη, για την έκδοση της άδειας από την 4η ΥΠΕ.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Κώστα Νταλούκα -συνεργάτη του ΚΕ.Σ.Ο από το 2018- για τη σύνθεση της ομάδας παιδιάτρων, που μας πρότεινε, ώστε να ενταχθούν στην ομάδα του ΚΕ.Σ.Ο, όπως ευχαριστούμε και τον χειρουργό θυρεοειδούς κ. Σταύρο. Τσιριγωτάκη Ιδρυτή της Επιστημονικής Εταιρείας Υποστήριξης Ασθενών με πρόβλημα στο Θυρεοειδή «Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ.».

Ακόμα ευχαριστούμε το Προεδρείο του βασικού μας Εταίρου, της Π.Ε.Ο.Ο για το ωραίο ταξίδι φιλανθρωπίας που υλοποιούμε τα πέντε τελευταία χρόνια, καθώς και την πρώτη οφθαλμίατρο, που ξεκινήσαμε από κοινού τις εξορμήσεις μας κα Αναστασία Σερέπα, καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν και ευλόγησαν τη φιλανθρωπική αυτή δράση.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.