ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: Στο Νουρ-Σουλτάν, στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας, άνοιξε το 7ο Συνέδριο Ηγετών Παγκοσμίων και Παραδοσιακών Θρησκειών – η πρώτη μεγάλη διεθνής εκδήλωση που διοργανώνει το Καζακστάν από την έναρξη της πανδημίας.

Στο φόρουμ συμμετέχουν περισσότερες από 100 αντιπροσωπείες από 50 χώρες του κόσμου. Το κύριο θέμα του Συνεδρίου είναι «Ο ρόλος των ηγετών των παγκόσμιων και παραδοσιακών θρησκειών στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη της ανθρωπότητας στη μεταπανδημική περίοδο».

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Παναγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος, έστειλε τους χαιρετισμούς του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Καζακστάν Kassym-Jomart Kemelevich Tokayev, διοργανωτές, συμμετέχοντες και προσκεκλημένους του VII Συνεδρίου Ηγετών του Κόσμου και των Παραδοσιακών Θρησκείες, το οποίο, ειδικότερα, αναφέρει: «Το τρέχον φόρουμ είναι αφιερωμένο στον ρόλο των θρησκευτικών ηγετών στην πνευματική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων σε περιόδους μετά την πανδημία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα η ανθρωπότητα διανύει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία του κορωνοϊού προστίθενται τα τρόφιμα, η ενέργεια και τα οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται από τις προσπάθειες να οικοδομηθεί ένας κόσμος χωρίς ηθικές αξίες. Αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες όχι μόνο στην απώλεια της έννοιας της δικαιοσύνης στις διεθνείς σχέσεις,

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη προς τις αρχές του Καζακστάν για το γεγονός ότι, μετά από πρόσκλησή τους, έγκυροι θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο μπόρεσαν και πάλι να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας. «Η ευκαιρία διεξαγωγής διαλόγου στις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες είναι ένας πολύτιμος πόρος, ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Είμαι βέβαιος ότι ο ειρηνευτικός διάλογος των θρησκευτικών ηγετών, σε συνδυασμό με την επιρροή τους στο μυαλό και τις καρδιές των ανθρώπων, μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στην υπέρβαση των προκλήσεων της εποχής μας, στην εναρμόνιση των διεθνών σχέσεων και στην εγκαθίδρυση μιας δίκαιης παγκόσμιας τάξης», ο Πατριαρχικός χαιρετισμός σημειώσεις.

Με την ευλογία του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσωπούν στο φόρουμ οι: Επικεφαλής της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Καζακστάν, Μητροπολίτης Αστάνα και Καζακστάν Αλέξανδρος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Αντώνιος Βολοκολάμσκ, Πατριαρχικός Έξαρχος Πάσης Λευκορωσίας, Μητροπολίτης Μινσκ και Ζασλάβλ Βενιαμίν, Επικεφαλής της Μητροπόλεως Ταταρστάν, Μητροπολίτης Καζάν και Ταταρστάν Κύριλλος.

Επίσης στην επίσημη αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας: ο Αντιπρόεδρος του DECR Αρχιμανδρίτης Filaret (Bulekov), ο Γραμματέας του DECR για τις Διαθρησκειακές Σχέσεις Ιερέας Dimitry Safonov, ο Βοηθός Πρόεδρος του DECR Ιερέας Alexander Yershov.

Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Ινστιτούτου «Διάλογος Πολιτισμών» Β.Ι. Γιακούνιν, Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις σχέσεις ιδιοκτησίας, γης και ιδιοκτησίας S.A. Γαβρίλοφ.

Στο Συνέδριο έφτασε ο Πάπας Φραγκίσκος και αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η μορφή του φόρουμ περιλαμβάνει τη διοργάνωση διαφόρων συναντήσεων θρησκευτικών ηγετών, συνεδριάσεων ολομέλειας στις τελετές έναρξης και λήξης. τέσσερις συνεδρίες ξεμπλοκαρίσματος? διμερείς συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν K.-Zh.K. Tokaev και ο επικεφαλής της γραμματείας του Κογκρέσου – πρόεδρος της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζακστάν M.S. Ashimbaev με επικεφαλής των αντιπροσωπειών και έγκυρους συμμετέχοντες.

Ανοίγοντας την ολομέλεια «Ο ρόλος των ηγετών των παγκόσμιων και παραδοσιακών θρησκειών στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη της ανθρωπότητας στη μεταπανδημική περίοδο», Πρόεδρος C.-J.C. Ο Τοκάγιεφ σημείωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για το Καζακστάν να συγκεντρώνει τους πιο σεβαστούς πνευματικούς ηγέτες του κόσμου και να καθιερώνει διάλογο. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τον σεβασμό του στον Πάπα Φραγκίσκο, τους εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον Ανώτατο Ιμάμη του παλαιότερου ισλαμικού πανεπιστημίου “Al-Azhar” Sheikh Ahmad al-Tayeb και όλους τους συμμετέχοντες στο φόρουμ: “Σας ευχαριστώ όλους που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας και ήρθατε στο Καζακστάν. Αυτό μαρτυρεί το κοινό μας ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Σε μια εποχή αλλαγών και αβεβαιότητας, η σημερινή συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία. Το Συνέδριό μας έχει γίνει ένα από τα βασικά παγκόσμια σχήματα διαλόγου μεταξύ πολιτισμών. Είναι συμβολικό ότι η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή αυτού του διαθρησκευτικού φόρουμ προήλθε από το Καζακστάν».

«Η αρχαία γη μας έχει λειτουργήσει ως συνδετική γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης για χιλιάδες χρόνια. Εδώ, στη Μεγάλη Στέπα, χτυπούσε η καρδιά τεράστιων νομαδικών αυτοκρατοριών, μέρος του πολιτιστικού κώδικα των οποίων ήταν πάντα η θρησκευτική ανοχή», είπε ο Kassym-Jomart Kemelevich.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, ο λαός του Καζακστάν έχει απορροφήσει τις παραδόσεις διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, το πνεύμα της ανεκτικότητας και της διαφάνειας. Ως εκ τούτου, όπως είπε ο Πρόεδρος, η αρχή της «ενότητας στη διαφορετικότητα» έχει γίνει θεμελιώδης για τη χώρα μας.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες του Πάπα Φραγκίσκου και του Ανώτατου Ιμάμη του Πανεπιστημίου Al-Azhar Sheikh Ahmad At-Tayeb.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο φόρουμ, διάβασε το μήνυμα του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Αντώνιος επεσήμανε την ιδιαίτερη ευθύνη των θρησκευτικών ηγετών για τις τύχες των ανθρώπων στη σημερινή δύσκολη περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας. Τόνισε ότι το παράδειγμα της σύγχρονης μαζικής κουλτούρας, που προτείνεται από τους υποστηρικτές της κοσμικής άθεης κοσμοθεωρίας, οδηγεί στην «άνοδο των ανθρώπινων κακών και παρεκκλίσεων πάνω από τις αξίες μιας υγιούς ανθρώπινης κοινωνίας, οι οποίες εμπνεύστηκαν από τον Δημιουργό και διατηρήθηκαν για χιλιετίες», και «τα σημερινά γεγονότα στην παγκόσμια σκηνή, συμπεριλαμβανομένης της απειλής της πείνας και του παγκόσμιου πολέμου δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της τέρψης του ανθρώπινου κακού. Η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις της εποχής μας είναι «ο διάλογος των θρησκειών, η ευρεία ανάπτυξη της θρησκευτικής εκπαίδευσης, η ενότητα των πιστών στη βάση μιας κοινής ηθικής βάσης», πιστεύει ο πρόεδρος του DECR.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας, έγιναν επίσης ομιλίες από τον Αρχηγό Ασκενάζι Ραβίνο του Ισραήλ Ντέιβιντ Λάου και ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την οποία έγινε η τελετή απονομής του Διεθνούς Βραβείου Αστάνα για Συμβολή στον Διαθρησκειακό Διάλογο και του Μεταλλίου Τιμής του πραγματοποιήθηκε το συνέδριο. Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος ήταν ένας από τους παραλήπτες.

Οι ακόλουθοι ομιλητές συνέχισαν την ολομέλεια: Abdelatif bin Abdulaziz bin Abdrahman Al ash-Sheikh, Υπουργός Ισλαμικών Υποθέσεων, Επίκλησης και Καθοδήγησης, Εκπρόσωπος του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ’. Li Guangfu, Πρόεδρος της Κινεζικής Ταοϊστικής Ένωσης. Yitzhak Joseph, Αρχηγός Σεφαραδίτης Ραβίνος του Ισραήλ. Miguel Angel Moratinos, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών. Kairat Abdrakhmanov, Ύπατος Αρμοστής του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες. Ali Erbas, Πρόεδρος του Τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Sheikh-ul-Islam Allahshukur Pashazade, Πρόεδρος του Μουσουλμανικού Συμβουλίου του Καυκάσου· Hussein Ibrahim Taha, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας· Mohammad Mehdi Imanipur, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Ισλαμικών Σχέσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν· Duarte Pashecu, Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης· Salim bin Mohammed al-Malik, Γενικός Διευθυντής του Ισλαμικού Οργανισμού για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό· Μουφτής Σεΐχης Ravil Gainutdin, Πρόεδρος του Πνευματικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Συμβουλίου των Μουφτήδων της Ρωσίας· Masanori Fujie, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Σιντοϊσμών Jinja Honche· Azza Karam, Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Διάσκεψης Religions for Peace. David Rutstein, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Κέντρου Μπαχάι. Hirotsugu Terasaki, αντιπρόεδρος της Βουδιστικής Εταιρείας Soka Gakkai. Ahmad bin Muhammad al-Jarwan, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Ανοχή και την Ειρήνη· Muhammad bin Abdulkarim al-Isa, Γενικός Γραμματέας του Ισλαμικού Παγκόσμιου Συνδέσμου (μέσω βίντεο)

Στο τέλος της πρώτης ημέρας του φόρουμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη δεξίωση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν, στην οποία συμμετείχαν μέλη της εκκλησιαστικής αντιπροσωπείας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα 15 Σεπτεμβρίου με συνεδριάσεις.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.