Ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου, Κάρολος Γ’ μαζί με το στέμμα του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου θα κρατήσει και τα σκήπτρα του Υπέρτατου Κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο Κάρολος, βαθιά θρησκευόμενος ακολουθεί την παράδοση του παλατιού διατηρώντας άρρηκτους δεσμούς με την Αγγλικανική Εκκλησία. Πνευματικοί και με οικογενειακές ρίζες είναι οι δεσμοί που έχει με την Ορθοδοξία, κάτι που δεν το έχει αρνηθεί ποτέ.

Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη
«Ο Κάρολος μοιράζεται την πίστη και την αφοσίωση της μητέρας του, αν και έχει μια ελαφρώς διαφορετική χροιά», ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο της στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 η Βρετανική εφημερίδα «The Guardian” υπογραμμίζοντας ότι έχει «ιδιαίτερη συγγένεια και ενδιαφέρον για τον ανατολικό ορθόδοξο χριστιανισμό».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο αίμα μου»
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο αίμα μου», είχε δηλώσει στην Καθημερινή το 2018, λίγες μέρες πριν επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα με τη σύζυγό του Καμίλα Πάρκερ. Στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή των ξένων ηγετών, η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς, που τον συνδέουν με την Ελλάδα και τους Έλληνες. Υπενθύμισε δε ότι για εκείνον η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του, λέγοντας ότι είναι η πατρίδα των προγόνων του.
«…Όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο», προσθέτοντας ότι «οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας».

Ρεπορτάζ του The Guardian από το 2004.

Το 2004 η εφημερίδα The Guardian είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Γρηγόριου για τον Κάρολο ο οποίος είχε επισημάνει: «Αυτό που ξεχνούν οι άνθρωποι είναι ότι η Ορθοδοξία είναι στην οικογένειά του».

“Μια από τις θείες του Καρόλου, η Ευγενία, ανακηρύχθηκε Ορθόδοξη Αγία μετά τη δολοφονία της στη Μόσχα όπου είχε ιδρύσει ένα μοναστήρι. Η γιαγιά του από τον πατέρα του, η Αλίκη, ήταν καλόγρια για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Μιλούσε πολύ καλά ελληνικά και στα τελευταία της χρόνια, όταν ήρθε να ζήσει στο Λονδίνο, διατήρησε ένα ορθόδοξο παρεκκλήσι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ», πρόσθεσε ο Γρηγόριος. «Η Αλίκη ήταν μια πολύ δυνατή γυναίκα που είμαι σίγουρος ότι είχε πολύ ισχυρή επιρροή στον Κάρολο στα πρώτα του χρόνια».

Πηγή: The Guardian

Από πάππου προς πάππου η σχέση με την Ελλάδα
Η σχέση του Καρόλου με την Ελλάδα και την Ορθοδοξία έλκει την καταγωγή της από τον πατέρα του, τον Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Οι τίτλοι που έφερε αρχικά ήταν Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας, τους οποίους όμως απαρνήθηκε για να παντρευτεί το 1947 την Ελισάβετ.

Ο Φίλλιπος είχε βαπτισθεί Χριστιανός Ορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον τότε δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό. Όπως ο πατέρας του Καρόλου, ο πρίγκιπας Φίλιππος έτσι και ο παππούς του, πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο προπάππος του ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ των Ελλήνων.

Ο Φίλλιπος για να παντρευτεί την Ελισάβετ, εγκατέλειψε τόσο τους Ελληνικούς όσο και τους Δανέζικους τίτλους της Βασιλικής οικογένειας ενώ απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα και συμμετείχε στις αγγλικανικές λειτουργίες.

Η αγάπη για την Ελλάδα
Ο Κάρολος αγάπησε την Ελλάδα, με την οποία τον έφερε σε επαφή η γιαγιά του, Αλίκη. Την αγάπη του για την Ελλάδα την ενέπνευσε η γιαγιά του Αλίκη. Από το 1964 και έπειτα έκανε πολλές ανεπίσημες. Ωστόσο, άργησε να κάνει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Δεκατέσσερις μήνες μετά από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο Κάρολος ήρθε για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα στις 22 Νοεμβρίου του 1998.
Την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Βρετανία και Ελλάδα», ώστε να παραστεί στη συναυλία της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών στο Μέγαρο Μουσικής. Η επίσκεψη του Καρόλου έγινε μετά από πρόσκληση του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

Πηγή: Mirror

Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Καρόλου στην Ελλάδα, μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, ήταν τον Μάρτιο του 2021, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Κάρολος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και παρακολούθησε την παρέλαση για την 25η Μαρτίου. Αγόρασε στη συζυγό του Καμήλα λουλούδια από το Σύνταγμα και έφαγαν κουλούρι Θεσσαλονίκης από πλανόδιο πωλητή.

Του απονεμήθηκε το Χρυσό Κλειδί της Πόλης των Αθηνών και Επισκέφθηκε το Μουσείο Μπενάκη. Στην Κρήτη χόρεψε παραδοσιακούς χορούς και απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα.

Λάτρης της τέχνης και υποστηρικτής της Ελλάδας
Ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου έχει επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές και το Άγιο Όρος για να προσευχηθεί. Φιλότεχνος και δεινός ζωγράφος κατά τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος έχει αποτυπώσει σε ακουαρέλες το μοναδικό φυσικό κάλλος της Αθωνικής Πολιτείας. Όπως έχει αποκαλύψει στη Σχολή Παραδοσιακών Τεχνών στη Μεγάλη Βρετανία έχει δημιουργήσει πρόγραμμα όπου διδάσκεται στους φοιτητές η τέχνη της αγιογραφίας.

Ο Κάρολος και η Καμήλα στην Κνωσσό το 2018. Credit: Royal Family

Στις φωτιές του Αυγούστου του 2021 που κατέκαψαν Εύβοια και Αττική, ο Κάρολος, με επιστολή που απέστειλε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε συγκλονισμένος και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα.

Εκφράζοντας τα φιλελληνικά αισθήματά του, έκανε σημαντική προσωπική δωρεά προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

ope.gr

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.