Μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του θυρεοειδούς ο Σεπτέμβριος, με στόχο την προτροπή του κοινού να επιζητά τον έλεγχο για σκοπούς πρόληψης. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ΠΑΣΥΚΑΦ, ο οποίος έχει εντάξει στο πρόγραμμά του ακόμα μια εκστρατεία πρόληψης, ενισχύοντας την διαχρονική προσφορά του στην κοινωνία.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι συνήθως θεραπεύσιμος αν ανιχνευθεί νωρίς, ενώ ορισμένοι τύποι και παραλλαγές του, είναι επιθετικοί και δύσκολα θεραπεύσιμοι. Άτομα κάθε ηλικίας από παιδιά έως ηλικιωμένοι, μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο με αποτέλεσμα να χρειάζονται δια βίου καθημερινή φαρμακευτική αγωγή και περιοδικές εξετάσεις μετά τη θεραπεία.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου, το 2018 σημειώθηκαν 239 νέα περιστατικά καρκίνου θυρεοειδούς στις γυναίκες και 83 στους άντρες, φτάνοντας συνολικά τα 322 περιστατικά.

Ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει αυξημένη συχνότητα διάγνωσης καρκίνου του θυροειδούς στην Κύπρο. 

Στις ΗΠΑ καταγράφονται κάθε χρόνο 12 με 13 νέα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους ενώ στην Κύπρο καταγράφεται ο τριπλάσιος αριθμός. Για τον έλεγχο και τη διάγνωση μίλησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο πυρηνικός ιατρός και Διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Γερμανικού Ογκολογικού, Δρ. Αλέξης Βραχίμης.  

“Αυτό μας βάζει λίγο στη διαδικασία να σκεφτούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Από παράγοντες κινδύνου που είναι όντως διαγνωσμένοι ότι έχουν μια συσχέτιση καρκίνου του θυροειδούς είναι η έκθεση στην ακτινοβολία κατά την παιδική ηλικία στην περιοχή του τραχήλου, έχουμε την παχυσαρκία, ίσως κάποιους γενετικούς παράγοντες αλλά στο να φτάσουμε να ενοχοποιούμε το νερό είναι αρκετά μακριά”. 

Σημείωσε πως στην Κύπρο υπάρχει μια υπερδιάγνωση σε σχέση με άλλες χώρες και πως αυτό παρατηρεταί κυρίως σε γυναίκες. 

“Είναι αυξημένη η επαγρύπνιση του Κύπριου πολίτη, ιδιαίτερα στις γυναίκες, για τον έλεγχο του θυροειδούς. Αυτό σε αρκετές γυναίκες θα οδηγήσει στη διάγνωση. Να ελεγχόμαστε όταν εμφανίστουμε κάτι στο λαιμό αλλά το να πάμε από μόνοι μας να ζητήσουμε υπέρηχο δεν είναι απαραίτητα αυτό που προτείνετε ανά το παγκόσμιο γιατί πολλές φορές η φύση είναι πιο επικίνδυνη από τον καρκίνο του θυροειδούς. Γιατί και αν κάποιος έχει καρκίνο του θυροειδούς μπορεί να τον έχει για όλη του τη ζωή χωρίς να αναπτύξει κανένα σύμπτωμα”.  

Έλεγχος και διάγνωση

Τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι εξόγκωμα στο λαιμό, τραχιά φωνή, χρόνιος βήχας και δυσκολία κατάποσης. 

Μια ψηλάφηση στην περιοχή του λαιμού πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον προσωπικό γιατρό, αναφέρει ο Δρ. Βραχίμης.

“Ένας από τους λόγους που στις γυναίκες είναι τρεις φορές πιο συχνός ο καρκίνος του θυροειδούς από τους άνδρες είναι ότι έχουν επαφή με το λαιμό τους πολύ πιο συχνά. Οπότε μια διόγκωση, μια αλλαγή της φωνής, είτε και πόνος είναι συμπτώματα που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Ακόμη και μια διόγκωση στην τραχιλική χώρα είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί”. 

O καρκίνος του θυροειδούς είναι ο 2ος πιο συχνός στις γυναίκες και ο 6ος στους άντρες. Στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί ακόμη από την ηλικία των 15 – 19 ετών. Τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το Αρχείο Καρκίνου καταδεικνύουν ότι οι ηλικίες που κυρίως επηρεάζονται είναι μεταξύ 35 και 59 ετών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.