Μήνας εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτός που διανύουμε, αναφορικά με το πολύκροτο εκκλησιαστικό σκάνδαλο της Μονής του Οσίου Αββακούμ. Από την μια, η Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας ολοκληρώνει το έργο της και θα συντάξει πόρισμα, το οποίο θα δοθεί στο Συνοδικό Δικαστήριο, και από την άλλη προχωρούν και οι έρευνες της Αστυνομίας, παρά τις δυσκολίες στην διερεύνηση της οικονομικής πτυχής του σκανδάλου. Επιπρόσθετα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την 5η Ιουνίου, όπου εκπνέει η αργία των δυο Αρχιμανδριτών, με τις δυο πλευρές να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Αρμόδιες πηγές, σημείωσαν στον REPORTER, ότι λόγω του όγκου των μαρτυριών που τέθηκαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, για την σύνταξη του πορίσματος ίσως χρειαστεί περαιτέρω χρόνος, καθώς θα πρέπει να μελετηθούν όλες οι μαρτυρίες που συνελέχθησαν, οι οποίες προέρχονται τόσο από τους εμπλεκόμενους πατέρες της αδελφότητας Αββακούμ, όσο και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των ερευνών, μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής, επισκέφθηκαν και το Φτερικούδι, όπου συνομίλησαν με κατοίκους του χωριού, οι οποίοι έδωσαν την δική τους μαρτυρία για το κατά πόσο υπέπεσε κάτι στην αντίληψη τους σε σχέση με τα υπό διερεύνηση περιστατικά που αφορούν το εκκλησιαστικό και ηθικό κομμάτι.

Παράλληλα, στις 20 Ιουνίου – εκτός απρόοπτου – αναμένεται να συνέλθει η Ιερά Σύνοδος, χωρίς να αποκλείεται στα θέματα προς συζήτηση να συμπεριληφθεί και το ζήτημα της Μονής, ωστόσο, αν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν νωρίτερα, ενδεχομένως η Ιερά Σύνοδος να συγκληθεί εκτάκτως πιο νωρίς.

Στην αντίπερα όχθη, η πλευρά των μοναχών, για την ώρα τηρεί στάση αναμονής, με τους δικηγόρους τους βέβαια να έχουν θέσει σωρεία ενστάσεων αναφορικά με τη διαδικασία, χωρίς ωστόσο να λάβουν απάντηση, ενώ αναμένουν τον πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής και αναλόγως θα προχωρήσουν στα επόμενα τους βήματα.

Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες, για ειλημμένη απόφαση από πλευράς της Εκκλησίας, η οποία θα προχωρήσει με την καθαίρεση των δυο Αρχιμανδριτών.

Σύμφωνα πάντως με την διαδικασία που προβλέπεται, αν τελικά η Ανακριτική Επιτροπή στο πόρισμα που θα συντάξει καταγράψει ότι στοιχειοθετούνται εκκλησιαστικά αδικήματα, τότε οι Αρχιμανδρίτες θα παραπεμφθούν ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα ορίσει Εκκλησιαστικό Εισαγγελέα, ο οποίος αφού μελετήσει το πόρισμα, θα συντάξει το κατηγορητήριο σε βάρος των μοναχών.

Αναφορικά με την τρίμηνη αργία των Αρχιμανδριτών, η οποία εκπνέει στις 5 Ιουνίου, οι απόψεις των δυο πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Από την μια, η πλευρά των μοναχών αναφέρει πως από την 6η του μήνα οι ιερομόναχοι μπορούν να ασκήσουν τα λειτουργικά τους καθήκοντα, ενώ στην αντίπερα όχθη, πηγές προσκείμενες στην Αρχιεπισκοπή, σημειώνουν πως στην επιστολή που παραδόθηκε στους Αρχιμανδρίτες αναφέρεται πως η αργία θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Εξάλλου, ο Ιούνιος ενδεχομένως να είναι μήνας εξελίξεων και στις έρευνες της Αστυνομίας, οι οποίες πέραν της οικονομική πτυχής του σκανδάλου που παρουσιάζει δυσκολίες λόγω της σύνθετης διερεύνησης από διάφορες υπηρεσίες, (Τμήμα Φορολογίας, Κτηματολόγιο, κτλ), οι υπόλοιπες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Πάντως, η πορεία όλων των ερευνών που διερευνά η Αστυνομία, αναμένεται να αξιολογηθεί τέλος του μήνα σε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας. Μια σύσκεψη που ενδεχομένως να είναι υψίστης σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.