ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ: Ο Άγιος Φανούριος τιμάται αύριο 27 Αυγούστου 2019. Φέτος αποφάσισα να φτιάξω την «ανεβατή» μου συνταγή, αφού η Λίλα έδωσε ωραιότατη με μπέικιν.
ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ-Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Υλικά:
1 κούπα λάδι
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα ζάχαρη (και λίγη ακόμη αν είστε γλυκατζήδες)
1 κούπα νερό χλιαρό, μέσα στο οποίο βράσαμε
2 ξυλάκια κανέλα μήκους 5 εκ.
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αφαίρεσα 1 κούπα)
σουσάμι για πασπάλισμα
ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ: Επί το έργον
Βάζουμε τα οκτώ πρώτα υλικά για σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το χέρι να διαλυθεί η ζάχαρη.Προσθέτουμε τα καρύδια, και ανακατεύουμε τη μαγιά στο αλεύρι.
Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το χέρι ως ότου επιτύχουμε μια ζύμη που να κολλά στα χέρια, αραιότερη από του τσουρεκιού αλλά αρκετά πυκνότερη από του κέικ.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα και ξαναζυμώνουμε.Βάζουμε την ζύμη μας σε ταψάκι 28-30 νούμερο, λαδωμένο και αλευρωμένο (ή καλυμένο με χαρτί ψησίματος) , στρώνουμε την επιφάνειά της με βρεγμένα χέρια και την πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά.Πάνω στη μισή ώρα, την σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας για να μη καεί η επιφάνειά της.
Μπορούμε να βάλουμε μαστίχα κοπανισμένη και σταφίδες και να γίνει με
13 υλικά
2)Είναι νόστιμη πίτα, κάτι ανάμεσα σε σταφιδόπιτα και νηστίσιμο τσουρέκι αν βάλουμε και σταφίδες και εγώ τη φτιάχνω όχι μόνο σαν φανουρόπιτα
3)Παρόλο που έχει μαγιά γίνεται γρήγορα και μπορούμε να τη φτιάξουμε το πρωί της παραμονής.Μέχρι το μεσημέρι έχουμε τελειώσει
4)Μπορούμε να βάλουμε 60 γρ νωπή μαγιά αντί την ξηρή.Τότε την «ανεπιάνουμε» με το κανελόζουμο, 2 κουταλιές ζάχαρη και δυό κουταλιές αλεύρι και όταν φουσκώσει συνεχίζουμε όπως παραπάνω.
Ευχή Αγίου Φανουρίου.