Ιστορικές στιγμές έζησαν οι πιστοί που συμμετείχαν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουζουμπούρας.

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄, προεξήρχε της Θείας Ευχαριστίας, με συλλειτουργούς τους Σεβασμ. Μητροπολίτες Μπουρούντι και Ρουάντα κ. Ιννοκέντιο, Αξώμης κ. Δανιήλ, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντα κ. Σίλβεστρο, σύνολο του Κλήρου από το Μπουρούντι και την Ρουάντα, τα μέλη της Ελληνικής Παροικίας και ιθαγενείς πιστοί από όλη τη χώρα.

Κατά την Θεία Λειτουργία, ο Μακαριώτατος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Μαρκέλλου Ombeni, ο οποίος θα υπηρετήσει στην Ιερά Επισκοπή Γκόμα.

Στην ομιλία του προς τους πιστούς, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία της παρουσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Μπουρούντι και γενικότερα στην Κεντρική Αφρική, όπου επί ένα και πλέον αιώνα υπηρετεί τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Για τον λόγο αυτό ευχαρίστησε τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος κ. Γεώργιο Κουκούλη καθώς και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μπουζουμπούρα κ. Άρη Μάκο για την φιλοξενία, την διαρκή μέριμνα και υποστήριξη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, Πατριαρχική ευαρέσκεια, ο Μακαριώτατος ανέδειξε τον Επίτ. Πρόξενο κ. Κουκούλη σε «Μέγα Ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως Μπουρούντι».

Στον εκ της Ρουμανίας Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Δανιήλ απένειμε τον Αστέρα του «Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου» για την βοήθειά του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα και χειροθέτησε Σταυροφόρους τρεις κληρικούς.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, στην Αίθουσα του Επισκοπείου, ο Μακαριώτατος συγκάλεσε Γενική Ιερατική Σύναξη του Ιερού κλήρου της Μητροπόλεως, στην οποία συμμετείχαν άπαντες οι κληρικοί από το Μπουρούντι και την Ρουάντα.

Ο Πατριάρχης ενημερώθηκε για τα θέματα που τους απασχολούν ενώ ελήφθησαν αποφάσεις για τις μελλοντικές δράσεις και την ποιμαντική διακονία.
Ευθύς, παρετέθη δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Επισκοπείου, όπου όλοι οι πιστοί συμμετείχαν με χαρά και δοξολογία προς τον Θεό.

Η ποιμαντική ιεραποστολική περιοδεία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Δημοκρατία του Μπουρούντι περαιώθηκε σήμερα Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023.

Η Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία διατράνωσε τον ισχυρό άρρηκτο σύνδεσμό της με τον Θρόνο του Αγίου Μάρκου και το μέλλον της Ορθοδοξίας θα είναι δυναμικό. Είναι Εκκλησία εν δυναμική πορεία!

«Καρίνα η Ορθόδοξη πίστη. Δοκοί και σανίδες τα Δόγματα και οι παραδόσεις. Ιστός ο Σταυρός. Άρμενα η Ελπίδα και η Αγάπη. Κυβερνήτης ο Ιησούς Χριστός. Ναύκληροι και ναύτες οι άγιοι Απόστολοι και οι διάδοχοί τους κληρικοί. Επιβάτες οι χριστιανοί…» (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης).

Ας είναι ευλογημένο το Όνομα του Κυβερνήτη της Εκκλησίας Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Οποίος την κατευθύνει και την οδηγεί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.