ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ: Στις 2 Απριλίου 2022 οι χριστιανοί Πατριάρχες και επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ έδωσαν στη δημοσιότητα δήλωσή τους, τασσόμενοι κατά της επιδρομικής καταλήψεως από εκπροσώπους της ακραίας εξτρεμιστικής ομάδας Ateret Cohanim του ξενώνα Little Petra Hotel, ο οποίος ευρίσκεται στην προσκυνηματική διαδρομή, που κάθε χρόνο ακολουθούν εκατομμύρια χριστιανοί, οι οποίοι καταφθάνουν την Αγία Πόλη απ’όλο τον κόσμο.

Όπως τόνισαν οι επικεφαλής των Εκκλησιών, το θέμα δεν αφορά στις μεμονωμένες ιδιοκτησίες, αλλά στη διαφύλαξη της ίδιας της ουσίας της Ιερουσαλήμ γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της χριστιανικής συνοικίας. Οι ενέργειες των εξτρεμιστών συνιστούν απειλή για τη χριστιανική παρουσία στην Ιερουσαλήμ και σε τελική ανάλυση για τη σταθερότητα στην κοινωνία.

Νωρίτερα, στις 29 Μαρτίου, οι ενέργειες των εκπροσώπων της ομάδας Ateret Cohanim, οι οποίοι παρανόμως διείσδυσαν στο κτήριο και οχυρώθηκαν στο εξωτερικό, προκάλεσαν την κινητοποίηση διαμαρτυρίας, που οργανώθηκε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ με σκοπό να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στις πραγματικές απειλές, που υφίσταται η χριστιανική κληρονομιά στην Αγία Πόλη και στους Αγίους Τόπους γενικότερα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δηλώσεως:

«Ἐρωτήσατε δὴ τὰ εἰς εἰρήνην τὴν ῾Ιερουσαλήμ, καὶ εὐθηνία τοῖς ἀγαπῶσί σε· γενέσθω δὴ εἰρήνη ἐν τῇ δυνάμει σου καὶ εὐθηνία ἐν ταῖς πυργοβάρεσί σου» (Ψαλ. 121. 6-7).

Η κατάληψη του ξενοδοχείου Little Petra Hotel από την εξτρεμιστική ομάδα Ateret Cohanim συνιστά απειλή για την αδιάλειπτη ύπαρξη της χριστιανικής συνοικίας στην Ιερουσαλήμ και σε τελική ανάλυση για την ειρηνική συμβίωση των κοινοτήτων αυτής της πόλεως. Οι επικεφαλής των Εκκλησιών έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για το παράνομο των ενεργειών των εξτρεμιστών, οι οποίοι ακολούθησαν την οδό του εκφοβισμού και της βίας.

Κατά την αρπαγή της περιουσίας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, το ξενοδοχείο Little Petra Hotel, το Ateret Cohanim διέπραξε τις εγκληματικές πράξεις της διάρρηξης και της παραβίασης ιδιωτικού χώρου. Συμπεριφέρονται ως να είναι υπεράνω του νόμου, χωρίς φόβο των συνεπειών.

Αυτό το θέμα δεν αφορά στις μεμονωμένες ιδιοκτησίες, αλλά ολόκληρο τον χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της χριστιανικής συνοικίας. Το ξενοδοχείο Little Petra Hotel ευρίσκεται στην προσκυνηματική διαδρομή εκατομμυρίων χριστιανών, οι οποίοι επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ κάθε χρόνο. Αντιπροσωπεύει τη χριστιανική κληρονομιά και μιλά για την ίδια μας την ύπαρξη σε αυτόν τον τόπο.

Ισραηλινές ακραίες εξτρεμιστικές ομάδες όπως η Ateret Cohanim ήδη στοχεύουν και καταληστεύουν την αγαπημένη μας Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και επιβάλλουν την παράνομη και επικίνδυνη ατζέντα τους σε όλες τις πλευρές. Αρνούμαστε αυτή την επιδίωξη και λέμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε αστάθεια και ένταση, τη στιγμή που όλοι επιχειρούν την αποκλιμάκωση και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, την οικοδόμηση προς τη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Οι πράξεις εξαναγκασμού και βίας δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ειρήνη.

Οι Πατριάρχες και οι επικεφαλής των Τοπικών Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.