ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ-Η εκλογή μητροπολίτη δεν διαφέρει αρκετά από την ανάδειξη άλλου δημοσίου πολιτικού προσώπου, έλεγε κάποτε ένας έμπειρος μητροπολίτης στα εκλογικά παρασκήνια της Εκκλησίας !

Βέβαια τα τελευταία χρόνια κάπως άλλαξαν τα πραγματα αλλά ο πυρήνας της επιλογής έχει παραμείνει ο ιδιος, τονίζει στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE μητροπολίτης της Αττικής

Συνέρχεται από την Τρίτη 4 έως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, στην ετήσια Τακτική Σύγκλησή Tης, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο εν Αθήναις Συνοδικό Μέγαρο.

Το πρωί της Τρίτης 4 Οκτωβρίου και κατά τις ώρες 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει εκ των μελών της σεπτής Ιεραρχίας, Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου.

Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με την καθιερωμένη εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Συνοδικούς Συνέδρους, ενώ ο πρώτος τη τάξει εκ των Συνοδικών μελών, Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, θα αντιφωνήσει αρμοδίως.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο, κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών υπό των Προέδρων αυτών για το εκκλησιαστικό έτος 2021-2022 και επ’ αυτών θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ θα συμπληρωθεί και ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Ύστερα από ένα σύντομο διάλειμμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα αναγνώσει την Εισήγησή του, με θέμα: «Η Μαρτυρία της Εκκλησίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από την εμπειρία ενός Ιεράρχου». Θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτής και θα εξαχθούν συμπεράσματα.

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και ώρα 9:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος θα αναγνώσει την Εισήγησή του, με θέμα: «Ανασυγκότησις της Ενορίας και επανευαγγελισμός των πιστών». Μετά από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα, θα ακολουθήσει συζήτηση επί της Εισηγήσεως, θα εξαχθούν συμπεράσματα και, τέλος, η Ι.Σ.Ι. θα ασχοληθεί με υπηρεσιακά θέματα.

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 9:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και ώρα 9:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Δράμας και Ηλείας, ως και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.

Με το υπ’ αριθ. πρωτ. 3363/8 Ιουλίου 2022 έγγραφό του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας συγκαλεί σε τακτική συνέλευση την Ιεραρχία , από 4 έως 7 Οκτωβρίου 2022. Η Ιεραρχία, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής θα συνέλθει στον συνήθη χώρο της Μονής Πετράκη και όχι στην Πεντέλη.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεχωρίζουν η Εισήγη­ση του Αρχιεπισκόπου με θέμα τη μαρτυρία της Εκκλησίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από την εμπειρία ενός Ιεράρχου καθώς και η εισήγηση του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, με θέμα την ανα­συγ­κρότηση της ενορίας και τον επανευαγγελισμό των πιστών.Και οι δύο εισηγήσεις αναμένονται με ενδιαφέρον δεδομένου ότι θα θίξουν θέματα που πονούν την Εκκλησία.

Την δεύτερη ημέρα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 το Σώμα της Ιεραρχίας θα προβεί στην πλήρωση των χειρευουσών Ιερών Μητροπόλεων Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως καθώς και στις δυο Μητροπόλεις που θα προκύψουν από την διχοτόμηση της έως σήμερα Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, παρά τον πόλεμο που κάνουν συγκεκριμένοι κύκλοι οι οποίοι λυμαίνονταν την Μητρόπολη επι δεκαετίες και οι οποίοι ακούσουν πιέσεις προς τους πολιτικούς και αφυπνίζουν σωματεία για να εγείρουν αντιστάσεις . Όπως αναμένεται πρώτα θα πληρωθεί η Μητρόπολη Μεσολογγίου που αποτελεί την βάση της υπάρχουσας Μητρόπολης και στη συνέχεια η νεοσύστατη Μητρόπολη Αγρινίου. Για την Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως όλα δείχνουν ότι θα εκλεγεί ο Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Χαλκίδος. Για την Μητρόπολη της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου όλα δείχνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η πλειονοψηφία των Ιεραρχών προωθεί τον Αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο,Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως. Για την νεοσύστατη Αγρινίου ο κύβος έχει ριφθεί υπέρ του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσύγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Την τρίτη ημέρα των συνεδριάσεων, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 θα εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη Δράμας, καθώς και Μητροπολίτη οποιασδήποτε άλλης Μητρόπολης που ενδεχομένως θα κενωθεί είτε από φυσικά αιτία είτε από παραίτηση κλπ.Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε παραιτήσεις μέχρι τον Οκτώβριο. Οι πληροφορίες που έχουμε κάνουν λόγο για δύο έως τρεις παραιτήσεις για τις οποίες θα προκύψουν από δύο έως τέσσερις εκλογές αν μάλιστα η μία εξ αυτών διχοτομηθεί! Άλλωστε ο νόμος που πέρασε προχθές από την Βουλή κάνει τις διχοτομήσεις πολύ πιο εύκολες αρκεί να αιτιολογείται πλήρως η βιωσιμότητα τους από την Εκκλησία.

Για την Μητρόπολη Δράμας οι ισχυρές υποψηφιότητες εξακολουθούν να είναι του Αρχιμ. Ειρηναίου Λαφτσή,Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, του Αρχιμ. Παύλου Κίτσιου, Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Φιλίππων και του Αρχιμ. Ιακώβου Αθανασίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αν και ο τελευταίος παίζει ισχυρά και για άλλη Μητρόπολη.

Το θέμα της εκλογής Επισκόπων μπορεί να μην έχει συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη μέχρι στιγμής, αλλά αυτό αν δεν αποφασιστεί στην έκτακτη Σύνοδο του Ιουλίου αύριο, μπορεί να συμβεί και ως προσθήκη κατά την νέα Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.