Το ζήτημα της πανδημίας, των εμβολιασμών, των σχέσεων της εκκλησίας και της επιστήμης θα απασχολήσει για άλλη μια φορά την Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Κύπρου η οποία συνέρχεται το πρωί της Πέμπτης υπό την σκιά των συνεχιζόμενων ανυπόστατων κηρυγμάτων για την πανδημία από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και άλλους Ιεράρχες. Ο επικεφαλής της εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ προειδοποίησε με λήψη τιμωρητικών μέτρων σε ιεράρχες οι οποίοι με τα κηρύγματα τους θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου δεν θα επικρατήσει το πολεμικό σκηνικό που φαίνεται εδώ και μέρες να υπάρχει στις τάξεις της εκκλησίας για τα σοβαρά ζητήματα της πανδημίας και των εμβολίων. Το ποίμνιο πρόσθεσε είναι διχασμένο και είναι κάτι πολύ δυσάρεστο που δεν υπάρχει η απαιτούμενη σοβαρότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Καταθέτοντας την δική του άποψη, ο Χριστάκης Ευσταθίου ανέφερε ότι η ποινή/τιμωρία στους κόλπους της εκκλησίας έχει διαφορετικό χαρακτήρα απ’ ότι το εννοούμε κοσμικά σε επίπεδο κοινωνίας και θεσμών.

«Έχει θεραπευτικό χαρακτήρα αλλά προϋποθέτει κάτι. Αν θα οξυνθεί το κλίμα και θα επικρατήσει ένα κλίμα μεγαλύτερης πόλωσης και αντιπαράθεσης θα γίνει μεγαλύτερη ζημιά. Αν δεν υπάρξει το πνεύμα της ταπείνωσης των πνεύμα των προσωπικών φιλοδοξιών τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Απ’ εκεί και πέρα αλίμονο αν στο ίδιο το συνοδικό σύστημα που υπάρχει στην εκκλησία και είναι εχέγγυο για συνεννόηση στη βάση της αλήθειας και με την προϋπόθεση ότι δεν θα εκκολάπτονται εγωισμοί προσωπικές φιλοδοξίες στοιχεία που πρέπει να μπαίνουν στο περιθώριο πιστεύω ότι είναι μια πρόκληση για τους ιεράρχες μας να δώσουν επιτέλους όπως ζητά και ο κόσμος και το ποίμνιο ένα μήνυμα ενότητας και του πραγματικού ρόλου που έχει να διαδραματίσει σήμερα η εκκλησία και που δυστυχώς καταχωνιάζεται αυτός ο ρόλος. Να εκφέρει λόγο παρηγορητικό, ενισχυτικό λόγο που να ενδυναμώνει το ποίμνιο και δυστυχώς απουσιάζουν σήμερα και άρα η εκκλησία είναι μπροστά σε μια πρόκληση. Αφορμής δοθείσης να δώσει τα κατάλληλα μηνύματα όπως αρμόζει στο πνεύμα και τη λειτουργία της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο παιχνίδι και ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος

Πάντως πληροφορίες από τον εκκλησιαστικό κύκλο αναφέρουν ότι ρόλο στις συζητήσεις διαδραματίζει και η φιλοδοξία ιεραρχών να διεκδικήσουν στο μέλλον τον αρχιεπισκοπικό χρόνο. Μετρώντας τις δυναμικές που αναπτύσσονται, πολλοί θα λάβουν υπόψη τις ψήφους που θα χρειαστούν για να πετύχουν τους στόχους τους προτού τοποθετηθούν στη σημερινή Σύνοδο. Ο Μόρφου Νεόφυτος φέρεται να δύναται να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο σε μια μελλοντική εκλογική διαδικασία και άρα αυτό είναι κάτι που κάποιοι ενδεχομένως να λάβουν υπόψη.

Υπενθυμίζεται ότι στην πορεία της Ιεράς Συνόδου, στις 11,30 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί εκεί μετά από πρόσκληση για να ενημερώσει τη Σύνοδο για τις τρέχουσες εξελίξεις για το κυπριακό. Ωστόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται πως θα αναφερθεί και στο φλέγον θέμα της πανδημίας και των εμβολιασμών με τον ίδιο να μην κρύβει την οργή του για τις αναφορές του Μητροπολίτη Μόρφου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.