Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, δηλαδή οι αντιπρόσωποι και των είκοσι Ιερών Μονών, υποδέχθηκε με τις προβλεπόμενες τιμές τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Άγιον Όρος από το 2011.

Τελέστηκε Δοξολογία και στη συνέχεια τον υπουργό των Εξωτερικών προσφώνησε καταλλήλως ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης. Αντιφώνησε ο υπουργός.

Παρευρέθηκαν ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Υποδιοικητής Αρίστος Κασμίρογλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολούθως έλαβε χώρα δεξίωση και έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Κοινότητας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Παντοκράτορος και Ξενοφώντος και αύριο, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, τις Μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου.

Αναλυτικά η αντιφώνηση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής του στον Ι.Ν. Πρωτάτου:
Σεβαστοί Αντιπρόσωποι, Μέλη της Ιεράς Κοινότητας, ειλικρινώς και εκ βάθους καρδίας αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου και τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για τη συγκινητική παρουσία και τη συμμετοχή σας στην υποδοχή μου.

Παρακαλώ επιτρέψτε μου, ως ταπεινός προσκυνητής, να ζητήσω τις ευχές και τις προσευχές σας. Μεταφέρω, ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός για την Αθωνική Πολιτεία, τον σεβασμό και την απεριόριστη αγάπη του Πρωθυπουργού και των μελών της Κυβέρνησης, των οποίων το ενδιαφέρον για το Άγιο Όρος είναι μεγάλο και διαρκές.

Εσείς, Άγιοι Πατέρες, οι οποίοι συνεχίζετε την ιστορική πορεία αυτής της μοναδικής στην Οικουμένη Μοναστικής Πολιτείας με ιδιαίτερη προσφορά, με προθυμία, με θυσίες, καθώς και με πρωτοφανή συλλογικότητα, είστε απολύτως δικαιολογημένοι να αναμένετε τη συνεργασία, αρωγή και συμπαράσταση από τους εκάστοτε κρατούντες στην Ελληνική Πολιτεία.

Είμαι βέβαιος ότι δεν διαφεύγουν της προσοχής σας, αλλά και της ιδιαίτερης ευαισθησίας σας, οι δύσκολες περιστάσεις που πέρασε η Ελλάδα και οι οποίες, συν Θεώ, αντιμετωπίζονται.

Η παρουσία μου σήμερα κοντά σας δίνει την ευκαιρία να ενστερνιστώ ακόμη βαθύτερα τις ανάγκες και τις αγωνίες σας. Να μου δώσει ο Θεός τη δυνατότητα να ακούσω προσεκτικότερα τα προβλήματα τα οποία σας απασχολούν. Να σταθώ δίπλα σας, με τις ασήμαντες δυνάμεις μου, και να προσπαθήσω μαζί σας.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω περισσότερο. Θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να αποδείξω με πράξεις και με έργα αυτό που αισθάνομαι για την εξαίσια αυτή Χερσόνησο του Άθω και τους οικιστές της.

Και πάλι εκ καρδίας σας ευχαριστώ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.