Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αναμειγνύεται στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενώ η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να επιλύουν τη σύγκρουση με ειρηνικό διάλογο.

«Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος, να σταματήσει η αιματοχυσία και να βρεθούν πολιτικές λύσεις, ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό να μην αναμειγνύονται τρίτες δυνάμεις. Συνέχεια ακούμε τώρα δηλώσεις εκ μέρους της Τουρκίας, η Τουρκία όμως δεν έχει καμία σχέση με τη σύγκρουση και δεν πρέπει να έχει«, είπε ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων στο πρόγραμμα του καναλιού Russia24.

Ο Ιεράρχης τόνισε τη σημασία να μεταφερθεί η εξελισσόμενη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ «στο δρόμο του διαλόγου και πολιτικών διαπραγματεύσεων», για να μπορέσουν οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να βρουν μια λύση που συμφέρει όλες τις πλευρές και, πρωτίστως, τον λαό της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αυτή η σύγκρουση, θεωρούν στο Πατριαρχείο Μόσχας, είναι πρώτα από όλα εδαφική διαφορά μεταξύ των δύο κρατών. «Όμως σε καμία περίπτωση οι εδαφικές συγκρούσεις δεν μπορούν να έχουν κόστος την ανθρώπινη ζωή», καταλήγει ο Μητροπολίτης.

Την ίδια ώρα η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται σήμερα για την παραβίαση της νέας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μερικές ώρες μετά την σύναψή της για ανθρωπιστικούς λόγους. Η κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε χθες και τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα μετά την αποτυχία της συμφωνίας για εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Ρωσίας πριν από μια εβδομάδα και είχε στόχο να σταματήσουν οι χειρότερες εχθροπραξίες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή αυτή από τη δεκαετία του 1990.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν ότι άνοιξε πυρ δύο φορές στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε και ότι έκανε χρήση πυροβολικού.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε παράλληλα ότι «ο εχθρός άνοιξε πυρ κοντά στην πόλη Τζαμπράιλ, όπως και τα χωριά αυτής της περιοχής (…) χρησιμοποιώντας οβίδες και πυροβολικό» και πρόσθεσε ότι ο στρατός των Αζέρων «έλαβε επαρκή μέτρα αντιποίνων».

Αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση σε στρατιωτικές θέσεις του θύλακα και ότι υπάρχουν απώλειες και τραυματισμοί και στις δύο πλευρές.

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε στόχο να επιτραπεί στις δύο πλευρές η ανταλλαγή αιχμαλώτων και των σορών αυτών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, αλλά είχε μικρό αντίκτυπο στις μάχες γύρω από τον θύλακα.

Η νέα κατάπαυση του πυρός ανακοινώθηκε χθες Σάββατο μετά τις συνομιλίες που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αρμένιο και τον Αζέρο ομόλογό του, κατά τις οποίες τους ζήτησε να τηρήσουν την συμφωνία για εκεχειρία που επετεύχθη πριν από μια εβδομάδα με τη δική του μεσολάβηση.

Η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ ανήκουν στην Ομάδα του Μινσκ, η οποία καταβάλλει προσπάθειες για την διευθέτηση της σύγκρουσης υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το Μπακού ανακοίνωσε χθες ότι 60 Αζέροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 270 τραυματιστεί από τις 27 Σεπτεμβρίου που ξέσπασαν οι μάχες, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τις απώλειές του στις τάξεις του στρατού.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε άλλες 40 απώλειες, με τις οποίες ανέρχονται συνολικά σε 673 τα μέλη των δυνάμεών του που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι από τότε που ξέσπασαν οι μάχες 36 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον θύλακα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.