Ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος δήλωσε ότι το Πατριαρχείο Μόσχας αρχικά θα πρέπει να δεχθεί όλες τις αποφάσεις, οι οποίες έχουν ληφθεί στην προηγούμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη και έπειτα να μιλάει για την ανάγκη σύγκληση νέας συνόδου.

«Στη Λαύρα (σ.σ. Αναφέρεται στην ημερίδα που έκανε στη Λαύρα των Σπηλαίων στο Κίεβο η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία) καλούν για τη διεξαγωγή Πανορθόδοξης Συνόδου. Τέλεια. Η πρακτική εφαρμογή αυτού του ζητήματος μπορεί να ξεκινήσει αμέσως αφότου η Ρωσική Εκκλησία επίσημα ακολουθήσει τις αποφάσεις της προηγούμενης Πανορθόδοξης Συνόδου. Ή πώς το φαντάζονται; Ότι όλες οι Εκκλησίες συμφώνησαν να προσποιούνται ότι μέχρι τώρα “η Πανορθόδοξη Σύνοδος δεν έχει γίνει”;», έγραψε στο Facebook ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος.

Στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση οι αναγνώστες συμπλήρωσαν ότι η Ρωσική Εκκλησία όλα τα προηγούμενα 30 χρόνια δεν ενδιαφερόταν για το ζήτημα της Ουκρανίας και δεν ένιωθε καμία ανάγκη για την πανορθόδοξη συζήτηση αυτού του θέματος, μέχρι τη στιγμή που ο Οικουμενικός Πατριάρχης άνοιξε αυτή τη συζήτηση.

«Τώρα αμέσως του έγινε απαραίτητο. Η πρόσφατη Πανορθόδοξη Σύνοδος στην Κρήτη δεν τους χρειαζόταν. Και τώρα τους χρειάζεται, αλλά μονάχα ως μηχανισμός για να επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη και τις αρμοδιότητές του στο σύνολο. Αλλά βλέποντας την έλλειψη προοπτικής αυτού του σεναρίου οι “ομιλούντες κεφαλές” στη Λαύρα μπορούν μονάχα να φωνάζουν δυνατά και απειλητικά. Εξάλλου, τα έξοδα του αρχιδιάκονου του εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας πρέπει κάπως να δικαιολογηθούν» σχολίασε ο υποψήφιος διδάκτωρ Θεολογίας Κωνσταντίν Μοσκαλιούκ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-2)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.