Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της G20, και αυτές υπάρχουν κυρίως σε πολιτικό επίπεδο.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε πρόσφατα ότι η αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων των χωρών του G20 είναι απαραίτητη. «Το θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης, μου φαίνεται, εδώ και καιρό έχει ωριμάσει, διότι το ρωσικό εμβόλιο δεν είναι σε τίποτα χειρότερο από τα δυτικά και οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί στη Ρωσία ερχόμενοι στις δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν ορισμένες διακρίσεις. (…) Θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτό το θέμα θα λυθεί» είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων στην εκπομπή του «Εκκλησία και Κόσμος» που προβάλλεται κάθε εβδομάδα στο κρατικό κανάλι «Ρωσία 24».

Εδώ ο Ιλαρίων αναφέρεται σε ένα σοβαρό αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η Ρωσία και άλλες χώρες – δορυφόροι της- πολίτες των οποίων εμβολιάστηκαν με Sputnik V. Τα ρωσικά εμβόλια κατά του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου του Sputnik V, δεν έχουν αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή από κάποιον άλλο διεθνή φαρμακευτικό ρυθμιστή. Εξαιτίας αυτού, οι Ρώσοι, καθώς και οι πολίτες άλλων χωρών που πίστεψαν τις υποσχέσεις της Μόσχας και εμβολιάστηκαν με ρωσικά σκευάσματα, δεν μπορούν να πηγαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε άλλες χώρες της G20 ή στην Ουκρανία. Διότι για τη διέλευση των συνόρων αυτών των χωρών απαιτείται πιστοποίηση εμβολιασμού με σκεύασμα πιστοποιημένο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Και κανένα ρωσικό εμβόλιο δεν είναι τέτοιο.

«Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της G20, και αυτές υπάρχουν κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Αλλά όταν πρόκειται για την υγεία των ανθρώπων, τις ζωές των ανθρώπων, τη γενική πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα, τότε, κατά τη γνώμη μου, οι πολιτικές διαφορές πρέπει να παραμεριστούν», πρόσθεσε επί του θέματος ο Ιλαρίων. Εδώ βέβαια στη Ρωσική Εκκλησία, η οποία προωθούσε τα ρωσικά εμβόλια όπου και όπως μπορούσε -γνωρίζοντας ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές- κάνουν τους ανήξερους παρακαλώντας ώστε το θέμα να λυθεί «φιλικά».

Να θυμίσουμε ότι η Ρωσική Εκκλησία εδώ και πολύ καιρό συμμετέχει στην διάδοση του ρωσικού εμβολίου με όλα τα μέσα που διαθέτει. Μετά την άρνηση περισσοτέρων κρατών να αναγνωρίσουν το αμφιβόλου ποιότητας ρωσικό εμβόλιο η Ρωσική Εκκλησία μπήκε δυναμικά στο «χορό» της προπαγάνδας και άρχισε να προτείνει δωρεάν τα ρωσικά εμβόλια στους ορθοδόξους άλλων χωρών.

Βέβαια όλες οι προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση πέφτουν στο κενό καθώς όχι μόνον οι πολίτες των άλλων κρατών αλλά ούτε καν της ίδιας της Ρωσίας δεν θέλουν να εμβολιαστούν με Sputnik, γεγονός που φαίνεται από τα επίσημα στατιστικά, σύμφωνα με τα οποία οι εμβολιασμένοι μετά βίας ξεπερνούν το 30%. Η προσπάθεια εμπλοκής σε αυτό του Πατριάρχη Κύριλλου έφερε τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ενώ στα ΜΜΕ ο ίδιος με τον εμβολιασμό του προσπάθησε να δείξει ότι εμπιστεύεται το εγχώριο εμβόλιο, η μετέπειτα συμπεριφορά του απέδειξε το ακριβώς αντίθετο. Ο Ρώσος Πατριάρχης παρά τον εμβολιασμό του, συνέχισε να βρίσκεται σε καραντίνα και να μην συμμετέχει -με φυσική παρουσία- σε σημαντικές εκδηλώσεις, όπως εξάλλου και ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν.

Ο ίδιος ο Ιλαρίων παραδέχθηκε πριν από έναν μήνα ότι η καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού στη Ρωσία απέτυχε παταγωδώς. Οπότε ίσως μια «διεθνής αναγνώριση» του ρωσικού εμβολίου να μπορέσει να δώσει μια ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ρωσίας. Το οποίο η Ρωσική Εκκλησία προωθεί με προσήλωση υπάκουου στρατιώτη. Αντίθετα βέβαια με τον εμβολιασμό στις άλλες χώρες, όπως η Ουκρανία, όπου η Ρωσική Εκκλησία στηρίζει τα αντεμβολιαστικά κινήματα και οργανώσει διαδηλώσεις κατά του εμβολιασμού.

Εκεί η δράση της έχει τέτοιο αποτέλεσμα, που -όπως φαίνεται από τους επίσημους δείκτες- στις περιοχές της Ουκρανίας με μεγάλη αποδοχή του Πατριαρχείου Μόσχας τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι από τα πιο χαμηλά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.