Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Άγιο Όρος (η οποία ξεκίνησε χθες το απόγευμα) μια απίστευτη προπαγάνδα περί δήθεν προβοκάτσιας και μάλιστα αιματηρής, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, ήρθε να αναδείξει την εμμονή του καθεστώτος Πούτιν αλλά και του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου με την αθωνική πολιτεία. Η κοστοβόρα, επένδυση στην «ορθόδοξη» συμμαχία στηρίζεται εν πολλοίς στην εργαλειοποίηση των ρωσικών μοναστηριών και των ρωσόφωνων μοναχών που επιδιώκουν να μετατρέψουν το Άγιο Όρος στη βάση της «θρησκευτικής» εκστρατείας για τη μεγάλη Ρωσία.

Τα όσα αναφέρει σε ανάρτηση του ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου (το κεντρικό κτήριο της οποίας τελεί υπό κατάληψη και προσφάτως αποκαλύφθηκε πως κυκλοφορούν μέχρι και Ρώσοι εθνικιστές) χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ηγούμενο Βαρθολομαίο «το τελευταίο διάστημα πήραν διαστάσεις στον τύπο φήμες πως επίκειται δήθεν μαζική δίωξη μοναχών ρωσικής καταγωγής από το Άγιο Όρος», όπως για παράδειγμα όσα αναφέρει η εφημερίδα Στύλος Ορθοδοξίας, που συνδέει «το θέμα της αναγκαίας και δίκαιης εκκένωσης κτηρίων της Μονής Εσφιγμένου από εξωεκκλησιακά άτομα συνδέεται με το ψευδές και άδικο σενάριο μαζικής απέλασης κανονικών αγιορειτών μοναχών ρωσικής καταγωγής».

Και συνεχίζει, σημειώνοντας πως «ο Μακρής λέει πως οι πηγές του τού είπαν πως ετοιμάζεται επεισόδιο προβοκάτσιας κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο τέλος Μαΐου. Ως παράδειγμα – λέει – θα χτυπηθεί ο Πατριάρχης, ως προβοκάτσια, για να δοθεί αφορμή να πουν πως το χτύπημα το έκαναν οι Ρώσοι, ώστε να εκκενωθεί η Μονή Εσφιγμένου από καταληψίες και ταυτόχρονα να εκδιωχθούν όλοι οι μοναχοί ρωσικής καταγωγής από το Άγιο Όρος. Λέει μάλιστα πως το χτύπημα θα γίνει από την ανατολική πλευρά του Όρους, ώστε οι επιτιθέμενοι να διαφύγουν στο ανοικτό πέλαγος. Λέει επίσης πως αν γίνει απόπειρα εκκένωσης κτηρίων της Μονής Εσφιγμένου από καταληψίες, θα χυθεί αίμα. Προειδοποιεί την κυβέρνηση της Ελλάδος για συνέπειες. Απειλεί πως, αν εκκενωθεί το Άγιο Όρος από ταραξίες, θα γίνουν στην Ελλάδα επεισόδια».

Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «από τη μία κάποιοι λένε να μην δίνουμε σημασία σε πρόσωπα αμφίβολης αξιοπιστίας, που ο λόγος τους δεν εκπέμπει σοβαρότητα. Από την άλλη είναι γνωστή η τακτική της διασποράς προπαγάνδας μέσω τέτοιου είδους προσώπων, που απευθύνονται στο θυμικό και διαφεύγουν της προσοχής των αρχών και των λογικών ανθρώπων. Όμως, τα μηνύματα αυτών επηρεάζουν ανθρώπους, που κινούνται με το θυμικό δυστυχώς και όχι με τη λογική. Και όπως έχει αποδειχθεί προσφάτως, αυτοί είναι αρκετοί».

Και συνεχίζει σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Δεν γνωρίζουμε αν κάποιοι ετοιμάζουν επίθεση-προβοκάτσια, την οποία θα αποδώσουν ψευδώς σε άλλους. Δεν γνωρίζουμε αν είναι απλά μια απόπειρα εκφοβισμού, για να ακυρωθεί η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος, ώστε να αποξενωθεί από αυτό» για να καταλήξει σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα.

Την ίδια στιγμή αποκαλυπτόταν ότι κάποιοι μοναχοί έστειλαν επιστολή ζητώντας να μην υλοποιηθεί η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία σημειωτέον κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική λόγω της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιείται. Άλλωστε ο κκ Βαρθολομαίος έχει καταγγείλει την εισβολή στην Ουκρανία και έχει επικρίνει τη στάση του Πατριάρχη Κύριλλου έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν και των σφαγών που εξελίσσονται στη χώρα αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται στην απέναντι όχθη των υποστηρικτών του καθεστώτος Πούτιν διαλύοντας με τον τρόπο αυτό και την προσπάθεια να εμφανισθεί η Ορθοδοξίας ως ο πυλώνας στήριξης και συνεργασίας του αναθεωρητισμού της ηγεσίας του Κρεμλίνου.

Ως εκ τούτου οι προβληματισμοί που εκφράζει ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου μόνο τυχαίοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Άλλωστε ο ίδιος γνωρίζει τα δρώμενα στην Αθωνική Πολιτεία όπως και άλλοι ηγούμενοι που έχουν αντιταχθεί στη Ρωσική εισβολή. Όχι όμως όλοι. Στο Άγιο Όρος η «ρωσική εισβολή» προηγήθηκε αυτής στην Ουκρανία. Και ναι μεν ήταν αναίμακτη είχε όμως μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στηριζόμενοι στη διάθεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για αναστηλώσεις ρωσικών μοναστηριών κυρίως αλλά και για τη λειτουργία μονών όπως αυτή της οποίας ηγείται ο ηγούμενος Εφραίμ, της Μονής Βατοπεδίου.

Από το 2005 όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιο Όρος ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί και αρκετά ιδρύματα έχουν δημιουργηθεί για την υποστήριξη και κυρίως την ανάδειξη της Ρωσίας ως ένα είδος «μαικήνα» της Αθωνικής Πολιτείας. Τα ρωσικά μοναστήρια εμφάνισαν ιδιαιτέρως υψηλούς πόρους προσελκύοντας όπως για παράδειγμα η Μονή του Αγίου Παντελεήμονος «υψηλούς», πολιτικά και κυρίως οικονομικά, προσκεκλημένους ρωσικής καταγωγής.

Αποτέλεσαν δέ τον αναγκαίο… οδηγό που κατεύθυνε τους Ρώσους ολιγάρχες στην απόκτηση επαφών και με τη Μητροπόλη της Ελλάδας που μέσα από τα ιδρύματα στα οποία προεδρεύουν πρόσωπα όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μεντβέντεφ, ο γνωστός πλέον ακραίος καθηγητής του Πούτιν, Μαλοφέεβ και άλλοι άνοιξαν διαύλους επικοινωνίας μεταφέροντας ιερά λείψανα προς τη Μόσχα που ετύγχαναν ιδιαίτερα μεγάλης ανταπόκρισης από το Ρωσικό λαό.

Ιδρύματα όπως αυτό του Αγίου Βασιλείου του Μέγα ή του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου εμφανίζονται διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια να αλληλεπιδρούν με μόνες, ρωσικές και ελληνικές, Μητροπόλεις και κάθε είδους χριστιανική οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου ήταν σαφής λέγοντας πως οι ρώσοι μοναχοί δεν έχουν κανένα θέμα και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όμως δεν παύει να υπάρχει ανησυχία για τον τρόποι που κάποιες μονές άνοιξαν τις πύλες του τόσο σε παράξενους νυχτερινούς επισκέπτες όσο και σε ανθρώπους που εμφανίσθηκαν να δραστηριοποιούνται και εκτός αθωνικής πολιτείας υπό ένα μανδύα δήθεν μοναχισμού.

Την ίδια στιγμή διάφοροι λογαριασμοί βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών αφού εμφανίζονται να κινούν χρήματα μεταξύ διαφόρων περιοχών της Ρωσίας, μέσω Κύπρου και συγκεκριμένης ελβετικής Τράπεζας με κατεύθυνση Μονές του Αγίου Όρους.

Σημειωτέον πως οι αρμόδιες αρχές ελέγχουν και όλους του ρωσικής καταγωγής ολιγάρχες και επιχειρηματίες που εμφανίσθηκαν κατά διαστήματα να ανεγείρουν ναούς να συντηρούν μονές και να στήνουν μεγάλους σταυρούς στις κορυφές τους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.