Ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τον Νίκο Δένδια.

Το νομοσχέδιο για ένα νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών τέθηκε επί τάπητος στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο νέος οργανισμός αφορά στη μεταρρύθμιση των δομών και της λειτουργίας του υπουργείου και παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Δένδια, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως ανέφεραν συνεργάτες του υπουργού που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Πρόκειται, όπως επισημαίνουν, για ένα σύγχρονο νομοθέτημα, το οποίο μεταρρυθμίζει ουσιαστικά τον μηχανισμό άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Πώς θα λειτουργεί ο νέος Οργανισμός του ΥΠΕΞ
Ο νέος Οργανισμός εισάγει σημαντικές καινοτομίες και φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, παρέχοντας στην ελληνική διπλωματία σειρά από εργαλεία που θα την καταστήσουν πιο εξωστρεφή και δημιουργική, όπως ανέφεραν οι συνεργάτες του υπουργού.

«Πρόκειται για έναν Οργανισμό που φιλοδοξούμε να δώσει εφόδια και φτερά στην ελληνική διπλωματία» είχε δηλώσει στο παρελθόν ο κ. Δένδιας.
Όπως παρατηρούσαν οι ίδιες πηγές, ύστερα από τα 10 χρόνια της κρίσης, το υπουργείο Εξωτερικών υιοθετεί ένα σύγχρονο οργανωτικό σχήμα, με σκοπό την ακόμα αποτελεσματικότερη άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής, την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και της εικόνας της χώρας μας διεθνώς, αλλά και την αναβάθμιση των διεθνών οικονομικών σχέσεων, καθώς και των σχέσεων με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Περιγράφοντας τον νέο Οργανισμό, τόνισαν ότι στη βάση τριών αξόνων (Διεθνείς Σχέσεις / Οικονομικές Σχέσεις και Εξωστρέφεια / Απόδημος Ελληνισμός, Επικοινωνία, Θρησκευτικές και Μορφωτικές Υποθέσεις), θα συνενώσει σε ένα ενιαίο σχήμα τις διάσπαρτες υπηρεσίες του κράτους.

Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει το πλαίσιο της νέας, διευρυμένης αποστολής του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καθίσταται πλέον ο κεντρικός φορέας όχι μόνο άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της προώθησης των θέσεων, των συμφερόντων, των διεθνών οικονομικών σχέσεων και της εικόνας της χώρας διεθνώς.

«Φιλοδοξεί να προσφέρει ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας που θα επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων της χώρας μας, αλλά και στην αξιοποίηση της παρουσίας της σε διεθνείς οργανισμούς και fora, καθώς και σε σχήματα περιφερειακής συνεργασίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Εστιάζουν, μάλιστα, στην αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, «καθώς η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους Έλληνες της Διασποράς είναι εκπεφρασμένη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, όπως έχει εξάλλου αποτυπωθεί και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού» όπως επισημαίνουν.

«Η ελληνική ομογένεια αποτελεί, εξάλλου, σημαντικό -ανεκμετάλλευτο ως σήμερα- συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Η νέα, ισχυρή, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού φιλοδοξεί, μέσα από μια συνεκτική πολιτική, να ενισχύσει τους δεσμούς των Ελλήνων της Διασποράς με τη χώρα, να επιλύσει χρόνιες γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, αλλά και να υλοποιήσει με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο δράσεις και πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της ομογένειας, ιδίως σε θέματα μορφωτικών και πολιτιστικών υποθέσεων» προσθέτουν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.