Στην πόλη με τα κατηχητικά και τις δεκάδες Βυζαντινές εκκλησίες όπως έλεγε και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σε κάθε γωνία του ιστορικού κέντρου ορθώνεται και από μια ορθόδοξη εκκλησία.

Κάποιες από αυτές νεότερες, άλλες παλιότερες μεγάλης ιστορικής σημασίας. Κάποιες από αυτές με το πέρασμα των χρόνων και αφού το πολύβουο κέντρο αφέθηκε ολοκληρωτικά στην ανάπτυξη και την ανέγερση πολυκατοικιών κρύφτηκαν πνιγμένες πίσω από πολυώροφα κτήρια διατηρώντας παρ’όλα αυτά την μοναδικότητα τους, αποτελώντας μια οπτική έκπληξη και μια διαφορετική νότα ομορφιάς μέσα στην ομοιομορφία του μπετόν. Έτσι και το Μετόχι του Αγίου Χαραλάμπους το συναντάμε λίγα μέτρα μετά την Καμάρα στο στενό πέρασμα της οδού Εξαδακτύλου κριμένο από της οικοδομές της Εγνατίας. Ανήκει στην αγιορείτικη Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας και η ιστορία του κρατάει από την Βυζαντινή περίοδο που λόγο της γειτνίασης της Θεσσαλονίκης με το Άγιο όρος στην πόλη αναπτύχθηκαν πολλά Μετόχια των Μονών του Αγίου όρους. Οι μοναχοί κατά την έξοδό τους από το περιβάλλον της Μονής έκριναν απαραίτητη την ύπαρξη τόπου διαμονής εντός των πόλεων, ο οποίος θα τους εξασφάλιζε συνθήκες μοναχικής διαβίωσης για όσο καιρό θα βρίσκονταν στην πόλη. Αυτό απαιτούσε κτιριακή υποδομή για διανυκτέρευση, διατροφή, θεία λειτουργία και προσευχή αλλά και γραφεία για την διεκπεραίωση των αναγκών της μονής.

Πολλές φορές στον ναό των Μετοχίων μεταφέρονταν άγια λείψανα ή θαυματουργές εικόνες που αποτελούσαν ευκαιρίες προσκυνήματος και αγιασμού των πιστών προσκυνητών. Επίσης κατά περιόδους έρχονταν στα μετόχια πνευματικοί γέροντες οι οποίοι διακονούσαν το μυστήριο της μετάνοιάς και εξομολογήσεως. Το αποτέλεσμα ήταν να προσέρχεται και για εκκλησιασμό πλήθος προσκυνητών και μερικές φορές χρειάστηκε να κτιστούν για το λόγο αυτό μεγαλύτεροι ναοί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Το Μετόχι του Αγίου Χαραλάμπους, ανήκει στη Μονή από τον 17ο αιώνα και σταδιακά μέσα στο χρόνο εξελίχτηκε στο οικοδομικό σύνολο που αποτελεί τη σημερινή του μορφή. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο διώροφα κτήρια και έναν μικρό ναό. Τα οικήματα παρουσιάζουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά παραδοσιακής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και προσδίδουν μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία στην εικόνα του Μετοχίου αλλά και της γύρω περιοχής. Ο ναός κτίστηκε το 1905 σε θέση όπου προϋπήρχε μικρότερος ναός. Είναι μονόχωρος δρομικός με νάρθηκα, ο οποίος προστέθηκε αργότερα (1970) για την εξυπηρέτηση των εκκλησιαζομένων. Η σημερινή εικόνα του Μετοχίου είναι αποτέλεσμα μιας ριζικής ανακαίνισης – ανάπλασης που πραγματοποιήθηκε κατά την διετία 2004-2005 και έδωσε υποδομή για καλύτερες συνθήκες εξυπηρέτησης τόσο των μοναχών όσο και των προσκυνητών που κατακλύζουν τον ναό κατά την τέλεση των ακολουθιών αλλά και των άλλων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σ᾽ αυτό.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.