Ναύπλιο: Η πόλη του Ναυπλίου τίμησε τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, στον Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Την παραμονή της εορτής μεταφέρθηκε από τον Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου προς προσκύνηση. Ακολούθησε Μέγας Αρχιερατικός `Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Φρίμης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους στις Ιερές ακολουθίες τον Άγιο Νικηφόρο.

Ο Όσιος Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό των Χανίων. Ο Νικηφόρος όταν έγινε 16 ετών και όταν τα σημάδια της νόσου της Λέπρας άρχισαν να γίνονται πιο εμφανή, για να αποφύγει τον εγκλεισμό του στην Σπιναλόγκα έφυγε με κάποιο καράβι για την Αίγυπτο. Εκεί έμενε εργαζόμενος στην Αλεξάνδρεια, σ’ ένα κουρείο, όμως τα σημάδια της νόσου γίνονταν όλο και πιο εμφανή, ιδίως στα χέρια και στο πρόσωπο. Γι’ αυτό με την μεσολάβηση ενός κληρικού κατέφυγε στην Χίο, όπου υπήρχε τότε ένα λεπροκομείο. Το 1957 μ.Χ. έκλεισε το Λωβοκομείο της Χίου και τους εναπομείναντες ασθενείς μαζί με τον πατέρα Νικηφόρο τους έστειλαν στον Αντιλεπρικό Σταθμό Αγίας Βαρβάρας Αθηνών, στο Αιγάλεω. Την εποχή εκείνη ο πατήρ Νικηφόρος ήταν περίπου 67 ετών. Τα μέλη του και τα μάτια του είχαν τελείως αλλοιωθεί και παραμορφωθεί από την νόσο. Σε ηλικία 74 ετών, στις 4 Ιανουαρίου του 1964 μ.Χ., κοιμήθηκε ο πατήρ Νικηφόρος. Μετά την εκταφή, τα άγια του λείψανα ευωδίαζαν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.