Στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία επαναλαμβάνουν τα παλιά ψέμματα, στα οποία χαρακτηρίζουν ως «βία» και «αρπαγή» τη μετάβαση των ενοριών στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Μάλιστα «προβλέπουν» περισσότερη «βία» μετά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία. «Αίμα, αρπαγή ναών.., Που είναι η ειρήνη, που είναι η αγάπη για το Θεό, για τον πλησίων, που είναι η πίστη στο Θεό; Αυτή είναι η ουσία αυτής της οργάνωσης, η οποία έλαβε τον Τόμο από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο» – λέει ο Αρχιεπίσκοπος της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Νικόλαος κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης που οργανώθηκε από την φιλο-ρωσική οργάνωση «Miryani».

Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά να αναγνωρίσει ότι οι πιστοί και οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας μπορούν ελεύθερα να εγκαταλείψουν αυτή τη θρησκευτική οργάνωση εξαιτίας των προσωπικών τους πεποιθήσεων ή εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Όπως στο πρόσφατο παράδειγμα του ιερέα Ίγορ Σολοβέι, που υπαγόταν στη Ρωσική Εκκλησία και αποφάσισε να μεταβεί στην Ουκρανική Εκκλησία έπειτα από ψηφοφορία όπου 107 έναντι τριών ενοριτών ψήφισαν υπέρ της μετάβασης.

Οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία αρνούνται κατηγορηματικά να αποδεχθούν αυτή την πραγματικότητα αλλά και να αλλάξουν ρητορική. Όπως θεωρεί ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, η έλευση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι «πρόκληση» όχι μόνον για την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία αλλά «πρόκληση για τους πολίτες της Ουκρανίας, οι οποίοι υπέστησαν τη βία», όπου ως «βία» προφανώς ο ιεράρχης εννοεί την εφαρμογή της νομοθεσίας. Στην ρωσική Εκκλησία θεωρούν ότι μετά την επίσκεψη Βαρθολομαίου θα υπάρξουν νέες αποχωρήσει ενοριτών και ιερέων, τις οποίες οι ίδιοι ονομάζουν «αρπαγές», παρά το γεγονός ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν ανταποκρίνονται ούτε στην πραγματικότητα αλλά ούτε και με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.