Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας μερικές ημέρες μετά την καταδίκη του ιερέα Θεόδωρου Δροσοπαναγιώτου στην Λευκάδα και αφού η ποινή του ανέρχεται σε 27 χρόνια (20 θα εκτίσει) εξέδωσε ανακοίνωση την οποία εμείς βρήκαμε στο site ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE . Να θυμίσουμε ότι στην συγκεκριμένη Μητρόπολη υπάρχει ακόμη τοποτηρητής , ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος , ένας σεμνός και σημαντικός Ιερωμένος για τον χώρο της εκκλησίας μας. Όμως οι δράσεις του ιερέα ξεκινούν από πολύ παλιά και χωρίς , όπως φαίνεται αν και τα παραπτώματα ήταν εκκλησιαστικά , να έχει γίνει κάτι.

Διαβάζοντας με μεγάλη προσοχή την συγκεκριμένη ανακοίνωση και επειδή παρακολουθήσαμε το μικτό ορκωτό της Λευκάδας επίσης με μεγάλη προσοχή να ξεκινήσουμε την ανάλυση της ανακοίνωσης από το τέλος της. Αυτό που γράφτηκε δηλαδή ότι “Η δε εκκλησιαστική δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί έγκαιρα και αποτελεσματικά για να προλαμβάνονται ή και να θεραπεύονται τα σκάνδαλα τα προερχόμενα από κανονικά παραπτώματα.” όπου είναι και το πιο σωστό. Είναι δηλαδή αυτό που είπε η Εισαγγελέας της Λευκάδος στην αγόρευσή της ότι: « Αν κάποιο Επισκοπικό δικαστήριο πριν από εμάς , είπε, είχε δικάσει την υπόθεση τώρα ο κατηγορούμενος θα είχε «ξουριστεί» και δεν θα ήταν ενώπιον μας με ράσο . Στη συνείδηση της κοινωνίας τώρα δικάζεται και η εκκλησία όταν στο εδώλιο κάθεται ένας ρασοφόρος». Και θα δεχόμασταν αυτό ως αυτοκριτική αν η Μητρόπολη δεν είχε τοποτηρητή . Τι εννοούμε; Αν το έγραφαν οι υπεύθυνοι γι αυτή την κατάσταση και όχι με τις εντολές, πολύ σωστά, του τοποτηρητή Μητροπολίτου Ναυπάκτου. Γιατί πριν τον Άγιο Ναυπάκτου η Μητρόπολη λειτουργούσε και γνώριζε πολύ καλά μέρος της δράσης του. Εξ άλλου να θυμίσουμε, ότι οι παθούσες είχαν επισκεφθεί τον Μακαριστό και του είχαν καταθέσει τα όσα συνέβαιναν. (όπως κατέθεσαν στο δικαστήριο) .

Το ότι ο συγκεκριμένος “κληρικός” είχε απασχολήσει και το 2012 για εκκλησιαστικά θέματα αλλά κινήθηκε η εκκλησιαστική διαδικασία χωρίς να ολοκληρωθεί , είναι απορίας άξιον… Επίσης δεν εξηγεί πουθενά η ανακοίνωση γιατί ο βιαστής ιερέας είχε τόσο συχνά μετακινήσεις από ενορία σε ενορία (ρωτήθηκε γι αυτό από τον πρόεδρο και απάντησε ότι ο ίδιος (;) το ζητούσε γιατί τον καταδίωκε ο ξάδερφός του και πατέρας των δύο κοριτσιών που τον κάθισαν στο σκαμνί). Και φτάνουμε να πρέπει αυτή την υπόθεση να την χειριστεί ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως όταν έχει φτάσει στην καταδίκη του βιαστή – ιερέα και μάλιστα σε βαριά καταδίκη. Όταν όλα αυτά τα χρόνια ήταν παραβατικός , αλλά κανένας δεν το έβλεπε. Και δεν ήταν μόνο ο Μακαριστός υπεύθυνος είχε και άμεσους συνεργάτες. Ο μητροπολίτης Ιερόθεος έχει πράξει πολύ σωστά μέχρι τώρα και βάσει του νόμου. Όμως πριν τον Σεβασμιώτατο Ναυπάκτου η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας τι ακριβώς έκανε ; Παρακάτω η ανακοίνωση της Μητροπόλεως:

Η υπόθεση του Κληρικού π. Θεοδώρου Δροσοπαναγιώτου απασχόλησε την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στο παρελθόν από του έτους 2012. Για ελάσσονα τότε εκκλησιαστικά παραπτώματα κινήθηκε η εκκλησιαστική διαδικασία η οποία δεν ολοκληρώθηκε. Και μετά την ασκηθείσα ποινική δίωξη υπό της Εισαγγελικής αρχής ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Κοσμάς με την υπ’ αριθμ. Πράξη 144/9-7-2021 τον έθεσε σε διαθεσιμότητα την μη προβλεπόμενη από το εκκλησιαστικό, πειθαρχικό δίκαιο, άνευ στερήσεως των αποδοχών του. Να σημειωθεί δε ότι η περικοπή των αποδοχών της μισθοδοσίας σε έναν κληρικό γίνεται όταν και όπως σαφώς το επιτάσσει ο νόμος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος όταν ανέλαβε την Τοποτηρητεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τον Ιανουάριο 2022 διέγνωσε το πρόβλημα. Επειδή ως Τοποτηρητής έχει καθορισμένες διοικητικές αρμοδιότητες αναφέρθηκε με έγγραφό του την 24 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή από τις πρώτες ημέρες της αναλήψεως της Τοποτηρητείας στην Ιερά Σύνοδο για το γεγονός αυτό και την ρώτησε για το πως να χειρισθεί το θέμα επειδή γινόταν ευρύτατη συζήτηση μεταξύ του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος ύστερα από απόφασή της κατά την 8η Φεβρουαρίου 2022 έδωσε στον Τοποτηρητή την άδεια να προβεί σε εκκλησιαστικές ανακρίσεις για τον Ιερέα ο οποίος βρισκόταν στην φυλακή εν όψει εκδικάσεως της υποθέσεώς του. Γράφεται στο έγγραφο: «Η Ιερά Σύνοδος… απεφάσισεν όπως παράσχη υμίν άδειαν ίνα διανεργήσετε ανακρίσεις εις βάρος του Ιερέως π. Θεοδώρου Δροσοπαναγιώτου του Δημοσθένους της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας διά κανονικά παραπτώματα». Κατόπιν τούτου ανατέθηκε την 29η Μαρτίου 2022 η ανακριτική διαδικασία σε Εφημέριο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά την ποινική εκδίκαση της υποθέσεως του π. Θεοδώρου Δροσοπαναγιώτου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λευκάδος την 18ην Ιουλίου 2022 και την ποινή που του επεβλήθη κάθειρξη 27 ετών ο Τοποτηρητής όπως είχε καθήκον και ύστερα από την ως άνω απόφαση της Ιεράς Συνόδου προέβη σε τέσσερες ενέργειες. Πρώτον, ζήτησε από την Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Λευκάδος απόσπασμα της αποφάσεως του Δικαστηρίου∙ δεύτερον, απαγόρευσε στον Ιερέα προσωρινώς μεχρι την έκδοση της αποφάσεως του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου κάθε ιεροπραξία∙ τρίτον, έδωσε εντολή στον εκκαθαριστή αποδοχών των Εφημερίων να του αποδίδεται το 50% των αποδοχών του μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση σύμφωνα με τον ψηφισθέντα προσφάτως νόμο 4957/ΦΕΚ 21 Ιουλίου 2022∙ και τέταρτον, έδωσε εντολή στον εκκλησιαστικό ανακριτή να επισπεύσει την διαδικασία των εκκλησιαστικών ανακρίσεων ζητώντας να του δοθεί όπως το επιτάσσει ο νόμος και η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λευκάδος με τον σχετικό φάκελο της δικογραφίας.

Είναι ευνόητο ότι τα εκκλησιαστικά παραπτώματα πρέπει να τιμωρούνται κατά τα υπό των ιερών κανόνων και των νόμων διαγορευόμενα οι κληρικοί πρέπει να είναι υπόδειγμα στην κοινωνία σύμφωνα με τους ιερούς κανόνας όπως πράγματι συμβαίνει με την συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Πράγματι, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας διαθέτει αξιόλογους κληρικούς διακόνους και μοναχούς που επιτελούν το έργο τους με υπευθυνότητα και δημιουργικότητα.

Η δε εκκλησιαστική δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί έγκαιρα και αποτελεσματικά για να προλαμβάνονται ή και να θεραπεύονται τα σκάνδαλα τα προερχόμενα από κανονικά παραπτώματα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.