Αναβίωσε το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Ιουνίου 2021, το έθιμο της μετάβασης των καβαλάρηδων της Ελάτης στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα, για την παραλαβή των λειψάνων του αγίου και τη μεταφορά τους στο χωριό για προσκύνημα.

Η αναβίωση του εθίμου ξεκίνησε από το μεσημέρι του Σαββάτου 12 Ιουνίου με τη μετάβαση των καβαλάρηδων, νέων του χωριού, στο χώρο του μοναστηριού στη Ζάβορδα όπου και διανυκτέρευσαν. Το πρωί της Κυριακής 13 Ιουνίου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και στο τέλος παρέλαβαν με τη δέουσα ευλάβεια και επισημότητα από τον ηγούμενο της μονής αρχιμ. π. Σεραφείμ, την οστεοθήκη με τα λείψανα του αγίου.

Στη συνέχεια οι καβαλάρηδες πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Ελάτη, όπου έγινε η καθιερωμένη υποδοχή από τις τοπικές αρχές και στην συνέχεια τα λείψανα τέθηκαν σε προσκύνημα στον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Τις επόμενες μέρες, κάθε οικογένεια της Ελάτης θα παραλάβει την οστεοθήκη με τα λείψανα στο σπίτι της για κάποιες ώρες, να προσκυνήσει και θα ζητήσει την Ευλογία και τη Θεία Χάρη του αγίου. Η επιστροφή των λειψάνων στο μοναστήρι θα γίνει -ως συνήθως- μετά ένα περίπου μήνα.

Η όλη διοργάνωση της αναβίωσης του εθίμου είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας καβαλάρηδων του χωριού.

Σημ.: Η προ κορονωϊού καθιερωμένη ημερομηνία παραλαβής των λειψάνων του αγίου από του καβαλάρηδες της Ελάτης, ήταν η Κυριακή του Θωμά.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.