Την ιερά μνήμη του Οσίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού τιμά πανηγυρικά η Παλαίφατος ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα καθώς εκεί φυλάσσεται η τιμία και θαυματουργός κάρα του Αγίου της Εκκλησίας μας ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την γωνιά αυτή της πατρίδας μας απ’ όλου 202 χρόνια δώθηκε το έναυσμα για τον ξεσηκωμό του Γένους και την απελευθέρωση από τους Τούρκους.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε χθες προεξήρχε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. Στην Ακολουθία έλαβαν μέρος ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Σπανός, πατέρες της αδελφότητας και κληρικοί της Μητροπόλεως.

Παρέστη ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος καθώς και πλήθος πιστών ενώ το βράδυ μέχρι και τις πρώτες ώρες τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Οσίου Αλεξίου θα κορυφωθούν σήμερα στα Καλάβρυτα με τη λιτάνευση της Τιμίας Κάρας στους δρόμους της μαρτυρικής πόλης.

Η Τιμία Κάρα του Οσίου Αλεξίου
Στις λειψανοθήκες τής Μονής φυλάσσονται λείψανα πολλών αγίων τής Εκκλησίας, αρκετά από τα όποια έφτασαν στη Μονή πριν από μερικούς αιώνες.

Ανάμεσα τους, κειμήλιο πολύτιμο ολόκληρου τού ελληνισμού, η αγία κάρα του οσίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού, η οποία όπως έχει αναφερθεί διασώθηκε από τον εμπρησμό από τους Γερμανούς το 1943 επειδή βρισκόταν στα χέρια δύο μοναχών μακριά από τη Μονή.

Όπως αναφέρεται είχε δωρηθεί στην Αγία Λαύρα από τον αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγο το 1398. Ή δωρεά επικυρωνόταν από αυτοκρατορικό χρυσόβουλο το όποιο δυστυχώς χάθηκε με τον εμπρησμό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.