Μιὰ ταινία τῆς Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιοῦ.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, ὥρα 22:00 – ΣΤΟ COSMOTE HISTORYHD

Διεθνὴς Διαδικτυακὴ Προβολὴ Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Στις φετινές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας, θα μνημονευθεί, ίσως για πρώτη φορά, μια μορφή του 16ου αιώνα, η Αγία Φιλοθέη.

Την ημέρα αυτή, Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, ὥρα 22:00, ΤΟ COSMOTE HISTORY HD έχει περιλάβει στο πρόγραμμά του την ταινία «Φιλοθέη, η
Αγία των Αθηνών» (δείτε εδώ το τρέϊλερ), ενώ το Πανελλαδικό Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ» ΟΡΓΑΝΏΝΕΙ ΔΙΕΘΝΉ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΉ ΠΡΟΒΟΛΉ της ταινίας στην Ελλάδα και στον κόσμο Τὴν ἑπόμενη μέρα (9 ΜΑΡΤΊΟΥ 2022, ὥρα 20:00), με εισαγωγή-μεταφορά στο σήμερα από την Αλεξία Τσούνη. Η προβολή θα διαθέτει αγγλικούς υπότιτλους για το ξένο κοινό.

Η ταινία είχε μεγάλη επιτυχία, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, ταξίδεψε σε διεθνή φεστιβάλ, και συνεχίζει να ζητείται από συλλογικότητες ανά τον
κόσμο. Λόγου χάρη αυτή τη στιγμή μεταφράζεται στα κινεζικά για να ταξιδέψει στην Ταϊβάν, όπου προγραμματίζεται σύντομα προβολή της!

Πράγματι, κοιτάζοντας το πρωτοπόρο κοινωνικό έργο της Αγίας Φιλοθέης με σημερινή ματιά, μπορούμε να πούμε ότι έχει επίκεντρο τις γυναίκες. Η Φιλοθέη, μέσα στην Τουρκοκρατία, ίδρυσε πρώτη Σχολείο Γυναικών, όπου οι γυναίκες, κοντά στα γράμματα, μάθαιναν και τέχνες, για να έχουν εφόδια και να μπορούν να εργαστούν για να ζήσουν.

Ακόμα, απελευθέρωνε γυναίκες (και όχι μόνο) από τα σκλαβοπάζαρα, πληρώνοντας από την προσωπική της περιουσία. Και βεβαίως, το κυριότερο, πρόσφερε καταφύγιο σε κακοποιημένες γυναίκες, συχνά έγκυες, που ήταν έκθετες σε λιθοβολισμό από τους φανατικούς. Ήταν μια εποχή όπου η ανθρώπινη ζωή κόστιζε πολύ φθηνά, και η Φιλοθέη, στο μέτρο των δυνάμεών της, αγωνίστηκε να φέρει μια νέα πραγματικότητα, κάτι που φυσικά δεν ανέχονταν οι Οθωμανοί. Η Φιλοθέη, παρ’ όλες τις διώξεις, τις απειλές και τη φυλάκιση, συνέχισε τον αγώνα της μέχρι τον μαρτυρικό της θάνατο, ὅταν οι Οθωμανοί βρήκαν στο μοναστήρι της 4 καταδιωκόμενες Τουρκάλες κι έναν Αφρικανό σκλάβο, που η Φιλοθέη είχε απελευθερώσει.

Μια τέτοια προδρομική μορφή δεν μπορεί παρά να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες των γυναικών για ισότητα: Ναι, υπάρχουν και σήμερα σκλαβοπάζαρα, ναι, υπάρχουν λιθοβολισμοί, κακοποίηση των γυναικών, γυναικοκτονίες. Στο βαθύ παρελθόν του αγώνα για ισότητα όλων των ανθρώπων, ξεχωρίζει μια μορφή που έζησε και έδρασε εδώ στην Αθήνα, μια μορφή που ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε, η Αγία Φιλοθέη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.