ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Τηρουμένων των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης του covid-19 τελέσθηκε την Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2022, εορτή των Αγίων Θεοφανείων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου  κ. Θεοφίλου πλαισιωμένου υπό του Πανοσ. Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου και τέως εφημερίου Ενορίας Βλυχού π. Σπυρίδωνος Βρεττού, του εφημερίου Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γερασίμου Ζαμπέλη και του ευλαβεστάτου διακόνου π. Νικολάου Κοντοπρία.

Στη συνέχεια και ώρα 10:30 π.μ. εψάλη υπό του Σεβασμιωτάτου η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία μεταξύ άλλων και των αρχών του νησιού. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Κοσμά και τον ευλαβέστατο διάκονο π. Νικόλαο Κοντοπρία μετέβει στην Προκυμαία της πόλεως όπου κι έλαβε χώρα, τηρουμένων των περιοριστικών μέτρων, η Τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος Λευκάδος προκειμένου να αποφευχθεί μεν ο συνωστισμός γύρω από την εξέδρα των επισήμων και να τηρηθεί δε και το τοπικό έθιμο της κατάδυσης των πορτοκαλιών.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν παρέλειψε να προσφέρει ως ευλογία από έναν επιστήθιο σταυρό και μια εικόνα στους τέσσερις τολμηρούς συμπολίτες μας που αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στα κρύα νερά. Τον σταυρό έπιασε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Σπαρτοχωρίου Μεγανησίου κ. Ανδρέας Αθανίτης ο οποίος κι έφτασε πρώτος κοντά στο σκάφος του Λιμενικού στο οποίο επιβιβάζονταν εκτός από τον Σεβασμιώτατο και τη συνοδεία του οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου.

Δεόντως τηρήθηκε για μια ακόμη φορά με όλα τα απαραίτητα μέτρα, το ιδιαίτερο έθιμο της κατάδυσης των πορτοκαλιών κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων που επικρατεί στην πόλη της Λευκάδος. Το έθιμο αυτό θέλει να κρατούν οι πιστοί πορτοκάλια και να τα βουτούν μετά την τρίτη κατάδυση του Σταυρού στη θάλασσα. Τα παίρνουν κατόπιν για ευλογια στο σπίτι τους όπου τα κρεμούν μπροστά στα εικονίσματα, αφού φρόντισαν να πετάξουν κατά τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού τα πορτοκάλια της περασμένης χρονιάς στη θάλασσα. Το έθιμο θεωρείται κατάλοιπο της Βενετοκρατίας, όταν η τελετή του αγιασμού τελούνταν στο υδραγωγείο της πόλης, όπου βρισκόταν αρκετά κτήματα των γαιοκτημόνων της εποχής με εσπεριδοειδή – κυρίως πορτοκαλιές. Αυτοί, όπως λέγεται, για να πάει καλά η παραγωγή τους συνήθιζαν να ρίχνουν πορτοκάλια μέσα στο καθαγιασμένο νερό.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.