Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, Εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε: «Τη μνήμη δύο μεγάλων διδασκάλων και Πατέρων της Εκκλησίας μας εορτάζουμε σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί. Τιμούμε σήμερα σε αυτό το γραφικό εκκλησάκι δύο Πατριάρχες που αφιέρωσαν τον εαυτό τους στην Εκκλησία και αγωνίσθηκαν να στερεώσουν την αληθινή Πίστη. Η Θεολογία του Αγίου Κυρίλλου πάλι έγινε η βάση για να εκφραστούν οι ορθόδοξοι νόμοι για την Παναγία μας κατά την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο, που συγκροτήθηκε το 431 μ.Χ. στην Έφεσο.

Κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο η διδασκαλία του Αγίου Αθανασίου έγινε η βάση και η έκφραση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και Πίστεως. Πάνω σε αυτή τη Θεολογία στηρίχθηκαν οι 318 Θεοφόροι Πατέρες που συνήλθαν στην Νίκαια το 325, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου και συνέταξαν τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως».

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη εκτενώς στις αρετές και τα χαρίσματα του βίου του Αγίου Αθανασίου: «Από μικρός ο Άγιος Αθανάσιος διακρίθηκε για την έφεσή του στα γράμματα, παρακολουθώντας τα μαθήματα της Θεολογικής Σχολής της Αλεξάνδρειας. Παράλληλα φοίτησε και σε ένα άλλο πανεπιστήμιο, το «πανεπιστήμιο της ερήμου», το πανεπιστήμιο της ασκήσεως, αφού και ο ίδιος υπήρξε μαθητής και βιογράφος του Μεγάλου Αντωνίου.

Το 328 μ.Χ. εξελέγη Πατριάρχης και διακονώντας την Εκκλησία του Χριστού επί 45 συναπτά έτη, βρέθηκε στην εξορία για δεκαπέντε περίπου χρόνια. Κατά την τελευταία εξορία του στη Ρώμη, όπου ευρισκόταν, δίδαξε τον μοναχισμό όπως είχε μάθει από τον Μέγα Αντώνιο, μεσολάβησε και ενέπνευσε να ιδρυθούν πολλά μοναστήρια στη Δύση όπου επέδωσε τον βίο του διδασκάλου του, που αποτελεούσε παράδειγμα προς μίμηση για τους εκεί μοναχούς».

Περαίνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε: «Και οι δύο Άγιοι πέρασαν πολλές δοκιμασίες και μεγάλα δεινά στη ζωή τους, όμως αγαπούσαν τόσο πολύ τον Χριστό, γι’ αυτό και έμειναν εδραίοι στην Πίστη τους και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να την μεταλαμπαδεύσουν. Ας επικαλεστούμε λοιπόν τις πρεσβείες και τη βοήθεια των μεγάλων αυτών Αγίων, η βιοτή των οποίων μας υπενθυμίζει ότι δεν θα πρέπει ποτέ να απογοητευόμαστε ούτε να απελπιζόμαστε, αλλά να πορευόμαστε με σταθερή και θερμή Πίστη προς την Εκκλησία μας και την Αγία Τριάδα, την οποία να μεταδίδουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα!».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.