Στη Δράμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωροθέου. Η υποδοχή του νέου Ποιμενάρχη της ιστορικής αυτής Μητρόπολης, μίας από τις εν Ελλάδι εκκλησιαστικές Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμασάκο.
“Η πρόνοια του Θεού σας φέρνει εδώ στον τόπο και τον λαό μας ο οποίος προσδοκά να αποκτήσει τον συμμετέχω στα προβλήματά του, να αποκτήσει τον συνοδοιπόρο στους αγώνες και τους στόχους του. Είμαστε βέβαιοι ότι η ανοιχτή σας καρδιά, η ευγένεια, η αγάπη σας για τον Χριστό και τους ανθρώπους θα σας αναδείξουν αντάξιο των προσδοκιών του λαού μας”, είπε ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμασάκος.
“Σας δίνουμε το χέρι μας για μια κοινή πορεία για το καλό του τόπου και του λαού μας. Σας θέλουμε δίπλα μας. Θα είμαστε πάντοτε δίπλας σας. Σας δίνουμε το χέρι μας για να πιαστεί από το δικό σας και να γίνεται ο πνευματικός μας οδηγός αυτούς τους δύσκολους καιρούς”, δήλωσε.
“Στο πρόσωπο σας είναι στραμμένα όλα τα πρόσωπά μας γεμάτα προσμονή, ελπίδα, για μία νέα αρχή. Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε αναζητούμε σε εσάς τον ηγέτη, τον Επίσκοπο, μα πάνω από όλα από όλα τον πατέρα. Είστε ένας από εμάς. Είστε ο δεσπότης μας, ο εκκλησιαστικός και πνευματικός μας πατέρας. Σας υποδεχόμαστε αναφωνώντας ΑΞΙΟΣ”, τόνισε.
Στο τέλος της ομιλίας του προσέφερε στον νέο Μητροπολίτη ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο σύμβολο της ομολογίας της πίστης.
Αντιφώνηση νέου Μητροπολίτη Δράμας
“Με πολύ χαρά έρχομαι στη πανέμορφη Δράμα, που είναι πόλη μου και τόπος μου. Ταπεινά επιθυμώ, εκτός από δημότης σας, να με έχετε στην καρδιά σας σαν πατέρα και αδελφό όλων ανεξαιρέτως. Φέρω στον νου και στην καρδιά μου τις μορφές των αγωνιστών ιεραρχών, όπως και τις θυσίες του ηρωικού λαού μας. Ατενίζω ταπεινά και στο μέλλον να συμφωνήσουμε για κοινή πορεία. Για καλύτερο παρόν και μέλλον”, είπε χαρακτηριστικά ο νέος Μητροπολίτης.
“Ελπίζω ταπεινά να με αναδείξει ο Θεός άγγελο επιστηριγμού, διακονίας, προσεχής και διαρκούς εξαγγελλίας των δωρεών και θαυμασιών Του. Αναγνωρίζω την ανδρεία ιστορικότητα κάθε σπιθαμής της Μητρόπολης. Ατενίζω στο μέλλον να συμφωνήσουμε για μία κοινή πορεία, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον με ετοιμότητα, ζωντάνια, ανανέωση, εντός της μεγαλοσύνης, της ρωμιοσύνης μας“, τόνισε.
“Σας καλώ να ενώσουμε τα χέρια για να γίνουν βάσεις ανάπτυξης και αναστοχασμού”, τόνισε σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του.
Η μεγαλοπρεπής πομπή
Με μεγαλοπρεπή πομπή από την οδό Βενιζέλου, έγινε η μετάβαση στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.
Η τελετή ενθρόνισης
Μετά την πομπή, κλήρος και λαός συμμετείχε στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη και φώναζε “ΆΞΙΟΣ”. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συμμετείχε στην τελετή.
Ομιλία του Επισκόπου Ωρεών
Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτη. Μάλιστα, αποκάλεσε τον νέο Ποιμενάρχη “δόκιμο εργάτη του Ευαγγελίου“, “γνήσιο προστάτη πνευματικό της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας”.
Μητροπολίτης Γουμενίσσης
“Αυτήν την ιστορική μέρα παρίσταμαι εκπροσωπώντας τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη. Κομίζω την εγκαρδίωση από το Φανάρι. Σου εύχομαι να συνεγείρεις με νηφάλιο ενθουσιασμό το εκκλησιαστικό πλήρωμα, όχι μόνο για να αναβιώνει το μέλλον του τόπου αναπτυξιακά, αλλά προπαντός να βιώνει το μυστήριο του Θεού. Να εκκλησιάζεις τους πάντες.
Εν πνεύματι Αγίω, εν Χριστώ Ιησού Χριστού, η Εκκλησία σάς παραδίδει στην Μητρόπολη Δράμας ως νέο Ποιμενάρχη. Οι άγιοι να σας εμπνέουν, οι άνθρωποι να σας αγαπούν. Να είστε διαρκώς Δράμας Δωρόθεος, δώρο στη Δράμα. Να ζεις πάντα ΆΞΙΟΣ”, είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος.
Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, κατά την ομιλία του διαβίβασε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου κ.κ. Θεοφίλου για πολύχρονη και πολύκαρπη διακονία.
Μητροπολίτης Ξάνθης
“Η Δράμα, ο ιερός κλήρος, οι μοναστικές αδελφότητες, ο λαός σε υποδέχεται ως δώρο Θεού. Από σήμερα και εσύ αλλά και ο κάθε Μητροπολίτης ξεχνάει το επώνυμό του. Από εδώ και πέρα θα αποκαλείσαι Μητροπολίτης Δράμας και θα υπογράφεις ο Μητροπολίτης Δράμας. Ο Μητροπολίτης ταυτίζει τη ζωή του με την τοπική Εκκλησία που του εμπιστεύθηκε η ιεραρχία του και κουβαλάει τις αγωνίες, τις χαρές, τους πόθους, την ιστορία, την παράδοση του λαού και του τόπου που εκπροσωπεί.
Ο λαός της Δράμας κατάγεται από την Μικρασία, τον Πόντο. Αυτός ο λαός κουβαλάει την πίστη, ευλάβεια, την αρχοντιά των προγόνων του”, επεσήμανε.
“Ο επί 17 έτη διακονίσας Μητροπολίτης κυρός Παύλος αφήνει την σφραγίδα του σε αυτόν τον τόπο, με ναούς, έργα φιλανθρωπίας και πολιτισμού, και πάνω σε αυτά εσύ καλείσαι να συνεχίσεις για την δόξα του λαού”, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, και ο μέχρι πρότινος Τοποτηρητής Δράμας.
Αναφερόμενος στο διάστημα διακονίας του ως Τοποτηρητής, είπε: “Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στους επτά περίπου μήνες ως Τοποτηρητής προσπάθησα να σταθώ δίπλα στον ευλογημένο αυτό λαό και να εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς κληρικούς και λαϊκούς”.
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη, τόνισε: “Αυτήν την ημέρα να την θυμάσαι για να παίρνεις κουράγιο και δύναμη στις στιγμές της δοκιμασίας σου, γιατί έχεις ένα λαό μαζί σου στον αγώνα της εν Χριστώ ζωής. Ο Μέγας Αρχιερέας Ιησούς Χριστός να σε αξιώσει μια πολυχρόνια πολύκαρπη αρχιερατεία. Πολλά τα έτη σου δέσποτα”.
Προσθήκη σχολίου