Στο δάσος του Ρούβα στο κέντρο του έχει κτισθεί μονόχωρος θολοσκέπαστος ναός που γιορτάζει στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ο ναός φαίνεται να κτίσθηκε στις αρχές του 1800 αλλά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πνευματική υποστήριξη των επαναστατημένων χριστιανών καθ’ όλη τη διάρκεια του 1800 έως και την απελευθέρωση από τους Τούρκους.

Γράφει ο Ηρακλής Πυργιανάκης

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι το δάσος του Ρούβα ήταν το καταφύγιο των επαναστατών σε όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Το 1866-69s με το τέλος της μεγάλης επανάστασης είχαν καταφύγει και ξεχειμωνιάσει στο δάσος του Ρούβα περίπου 3.000 αγωνιστές με τις οικογένειες τους από όλη την Κρήτη με αρχηγό τον Μιχάλη Κόρακα. Καταλαβαίνει κανείς και τον ρόλο του ναού εκείνα τα χρόνια.

Ο ναός έχει διαστάσεις 3.90 Χ7.00μ., χωρίς το ιερό και ύψος 2,95μ. και 0,9 μ. ύψος θόλου. Είναι κτισμένος με ντόπιο ασβεστόλιθο μικρών διαστάσεων, εκτός από την δυτική πρόσοψη που σε όλο το μήκος της αλλά και σε όλο το πάχος του τοίχου χτίζεται από πωρόλιθο που κατά πάσα πιθανότητα έχει μεταφερθεί εκεί από το λατομείο του Πανασού που προανέφερα παραπάνω. Η απόσταση είναι περίπου 18Km, αλλά πρέπει να έχει υπ’ όψει του κάποιος ότι την περίοδο εκείνη οι δρόμοι ήταν κακοτράχαλα μονοπάτια στο βουνό με ανηφόρες αλλά και κατηφόρες με μεγάλες κλίσεις που καθιστούσαν τις διαδρομές επικίνδυνες ακόμα περπατώντας και με τα πόδια, πόσο μάλλον μεταφέροντας πελέκια διαστάσεων 50 x 50 ή και πολύ μεγαλύτερα, φορτωμένα σε μουλάρια και άλογα.

Η επιλογή πρέπει να ήταν εξ’ αρχής να κτισθεί όλη η πρόσοψη του Ναού με πωρόλιθο, θέλοντας να δώσουν μεγαλοπρέπεια στο μικρό σχετικά εκκλησάκι. Οι πέτρες θα έχουν μεταφερθεί λαξευμένες στο βουνό για να μειωθεί ο όγκος και το βάρος τους. Ακατέργαστη επιφάνεια έμεινε μόνο η αφανής πλευρά που ήταν μέσα στον τοίχο για να γίνει καλλίτερη πρόσδεση με το συνδετικό υλικό και τις άλλες πέτρες.

Το υπέρθυρο έχει απλή λάξευση με λαξευμένες γραμμώσεις στην επιφάνεια, τυπικό δείγμα απλής εφαρμογής της Νεοκλασικής Αρχιτεκτονικής. Παράθυρα δεν υπάρχουν στον Ναό, εκτός από το Αγιοθύριδο διαστάσεων 0,20 x 0,20 και ο λόγος προφανώς για να μειώσουν το κρύο λαμβανομένων υπ’ όψει των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Το 2006 το ενοριακό συμβούλιο Γέργερης προεξάρχοντος του ιερέα παπά – Σταύρου Ξημεράκη, ένα φωτισμένο ιερωμένο, που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει τα μέγιστα στην περιοχή, μου ανατέθηκε αμισθί η μελέτη και επίβλεψη αναστήλωσης του Ναού. Σε συνεργασία με τον καταξιωμένο Δήμαρχο του Ρούβα κ. Οικονομάκη Φανούρη, που ανέλαβε το κόστος ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του Ναού αλλά και του τάφου του οπλαρχηγού Πενθερουδάκη ή Τσάκαλου που βρίσκεται στον αύλιο χώρο.

Ο Ναός είχε εγκαταλειφτεί και δυστυχώς είχαν γίνει κατά καιρούς πρόχειρες επεμβάσεις που κακό του έκαναν παρά καλό, όπως στην εξωτερική επιφάνεια του θόλου είχαν ρίξει μπετόν με πλέγμα αλλά και οι εξωτερικοί τοίχοι είχαν επιχρισθεί με σοβά από τσιμέντο πάχους έως και 5-7cm.

Χρειάστηκε να απομακρυνθούν όλες αυτές οι επεμβάσεις, να καθαριστεί η πρόσοψη, που δε φαινόταν ότι ήταν από πωρόλιθο, καθαρίστηκαν και τοποθετήθηκαν οι πέτρινες πλάκες στον θόλο που μεταφέρθηκαν από την περιοχή των Ανωγείων. Αρμολογήθηκαν οι πέτρες εσωτερικά και εξωτερικά και κατασκευάστηκε το δάπεδο που πλακοστρώθηκε με τις ίδιες πλάκες της οροφής. Παράλληλα έγινε ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με πλακόστρωση και ανάδειξη του τάφου του καπετάν Τσάκαλου. Ο ναός είναι πλέον ανακαινισμένος με ελεύθερη πρόσβαση όλο το χρόνο.

nea kriti

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.