ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ: Στην κυριότητα του κράτους, ύστερα από μισό σχεδόν αιώνα, περιήλθαν τα 15.000 περίπου στρέμματα αγροτικής γης που ήταν περιουσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρίαση, ενέκρινε τη μεταβίβαση της εκκλησιαστικής γης, η οποία περιλαμβάνεται στη γνωστή συμφωνία του 1971, και εξουσιοδότησε το Τμήμα Κτηματολογίου όπως σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και την Εκκλησία της Κύπρου στο να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για υλοποίηση της απόφασης. Ως γνωστό με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, την 11η Φεβρουαρίου 1971 (επί προεδρίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου) συμφώνησε στη μεταβίβαση των 15 χιλιάδων στρεμμάτων εκκλησιαστικής γης και ταυτόχρονα ανέλαβε την επιδότηση της μισθοδοσίας των ιερέων που λειτουργούν σε ναούς της υπαίθρου.

Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος (περίπου το 73%) αυτής της ακίνητης περιουσίας βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές και ως εκ τούτου μόνο το 27% που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές θα έχει για την ώρα πραγματική αξία για το κράτος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική πρόταση του υπουργού Οικονομικών, ημ. 27 Δεκεμβρίου 2018, «σύμφωνα με εκτίμηση του Τμήματος Κτηματολογίου, η αξία της εκκλησιαστικής γης που παραχωρήθηκε στην κυβέρνηση και βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές, σε τιμές του 2010 ανέρχεται στα 81.268.000 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη αξία της γης που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές, σε τιμές του 2009 -στη βάση της αγοραίας αξίας για σκοπούς του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών- εκτιμήθηκε στα 125 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης στην πρόταση ότι προηγήθηκε διαβούλευση του υπουργού Οικονομικών και της γενικής λογίστριας της Δημοκρατίας με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος συμφώνησε με τη συγκεκριμένη πρόταση.

Πάντως από το 1983, αφότου το Γενικό Λογιστήριο τηρεί στοιχεία, μέχρι και το τέλος του 2016 καταβλήθηκαν 123,7 εκατ. ευρώ ως απότοκο της συμφωνίας του 1971, με τους κληρικούς που αμείβονται από το κράτος (περιλαμβάνονται και περίπου 25 από άλλες θρησκευτικές ομάδες).

Η επιδότηση μέχρι σήμερα παραχωρείται σε κάθε ιερέα ξεχωριστά, πλην ανεξέλεγκτα, αφού οι δικαιούχοι καθορίζονται από την Εκκλησία και δεν ελέγχεται αν εργοδοτούνται στην «ύπαιθρο», για το ποσό των 674,82 ευρώ μηνιαίως (αντιστοιχεί στο ήμισυ των απολαβών της αρχικής βαθμίδας της μισθοδοτικής κλίμακας Α5, με την Εκκλησία να συμπληρώνει με βάση δικά της κριτήρια).

Η ξεχωριστή πληρωμή συνεπάγεται επιπλέον διοικητικό κόστος για το Γενικό Λογιστήριο, αφού υποχρεώνεται να «τρέχει» χωριστό μισθολόγιο και για τους κληρικούς.

από ΠΟΛΙΤΗΣ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.