Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, αρμόδιος για τα θέματα επανένταξης των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοβ διέψευσε τα στοιχεία που προβάλλει στο πρόσφατο άρθρο του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν για το ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι «ένας λαός».

Ο Ρέζνικοβ σχολίασε ξεχωριστά το θέμα της Εκκλησίας και τις περίεργες προσπάθειες να «παρουσιαστεί η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ως προερχόμενη από την Εκκλησία της Μόσχας. Καθώς έτσι η “μητέρα – Εκκλησία” είναι μερικούς αιώνες νεότερη από την ουκρανική “μητέρα – κόρη”. Και ο καθεδρικός της Αγίας Σοφίας είναι μια πολύ καλή απόδειξη για αυτό» γράφει ο Ολεξίι Ρέζνικοβ σε πρόσφατο άρθρο του. Πρόσθεσε πως όταν ο Πούτιν αποκάλεσε τον Γιαροσλάβ Μούντρι (Γιαροσλάβ Α΄ ο Σοφός) «δικό μας πρίγκιπα» και την κόρη του Άννα ως «Ρωσίδα», στην Ουκρανία γελούσαν μέχρι και οι μαθητές δημοτικού.

«Γενικά, στην επιστήμη της Ιστορίας το κράτος του 9ου – 13ου αιώνα, απόγονος του οποίου είναι η Ουκρανία -και επιχειρεί (σ.σ. πρόσφατα) να παρουσιάζεται η Ρωσία- ονομάζεται Ρως του Κιέβου». Και οι Ρώσοι για πολλά χρόνια ήταν απολύτως ικανοποιημένοι με αυτό. Διότι στην αρχαία ιστοριογραφία το Κίεβο αποκαλείται «μητέρα των ρωσικών πόλεων». Και ξαφνικά, μερικά χρόνια πριν, ξεκίνησαν (σ.σ. οι Ρώσοι) όπου μπορούσαν να αλλάζουν αυτή την ονομασία σε “Αρχαία Ρως” (αντί του Κιέβου)» επεσήμανε ο ίδιος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.