Σε νέα εποχή περνά η ιστορική Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως με την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη κ. Νικηφόρου – Συγκίνηση και ευχαριστίες στα πρόσωπα που των σημάδεψαν, η ευθύνη των προκατόχων και το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για την πρόκληση της μείωσης του πληθυσμού.

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου, 8 Οκτωβρίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών κατά το οποίο τελέστηκε η Χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου.

Του Νικόλαου Ζαΐμη
Ο νέος Μητροπολίτης εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, λαμβάνοντας 63 ψήφους.

Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Σύρου κ. Δωρόθεος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Φθιώτιδος κ. Συμεών και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Μεταξύ των κληρικών που έλαβαν μέρος στο συλλείτουργο ήταν και ο κατά σάρκα αδελφός του νέου Μητροπολίτη, Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Συμπροσευχόμενοι παρίστανται Μητροπολίτες και Ιερείς. Στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών βρίσκονται πολλοί πιστοί από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος καθώς ο νέος Μητροπολίτης μέχρι και την εκλογή του διακονούσε την τοπική Εκκλησία από τη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, ενώ έλκη την καταγωγή του από τις Ροβιές της Βορείου Εύβοιας.

“Γίνομαι Επίσκοπος όχι για να κυβερνήσω, αλλά για να διακονήσω”
Στη συγκινητική του ομιλία ο νέος Επίσκοπος της Εκκλησίας της Γορτυνίας και Μεγαλπόλεως δοξολόγησε αρχικά τον Θεό για την μεγάλη ευλογία και τιμή να αξιωθεί της Αρχιερωσύνης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βαρυσήμαντο έργο του Επισκόπου, ιδιαίτερα στην εποχή μας, το έργο αυτό έχει μεγαλύτερη ευθύνη καθώς οι άνθρωποι αναζητούν μέσα στις προκλήσεις της εποχής να βρουν καταφύγιο στην Εκκλησία. “Ο Επίσκοπος του 21ου αίωνα χρειάζεται προφητικό χάρισμα, ενόραση και τόλμη για το έργο του”, ανέφερε.

Ο Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος τόνισε ότι γίνεται Επίσκοπος όχι για να κυβερνήσει, αλλά για να διακονήσει. “Ελπίζω ο Κύριος δεν θα με εγκαταλείψει σε αυτή την καμπή της ζωής μου”, υπογράμμισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους προκατόχους του το έργο των οποίων καλείται να συνεχίσει. Με συγκίνηση αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, στους Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και Κορίνθου κ. Διονύσιο, στον Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, καθώς και στον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλοθεό, στους κατά σάρκα γονείς του και όλους όσους τον στήριξαν μέχρι να λάβει σήμερα τον βαθμό του Επισκόπου.

Με αναφορές στη μείωση του πληθυσμού η ομιλία του Αρχιεπισκόπου
Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ιστορική Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, τους Αγίους και Ιεράρχες που έδωσε στην Εκκλησία αλλά και τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει σε συνέχεια του έργου του μακαριστού προκατόχου Μητροπολίτη κυρού Ιερεμία.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της μείωσης του πληθυσμού και σε αυτή την επαρχία και κάλεσε τον Μητροπολίτη κ. Νικηφόρο να εργαστεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς έτσι ώστε να βρουν τρόπους οι κάτοικοι να παραμείνουν στον τόπο τους. Τέλος, τον κάλεσε να παραμείνει πιστός στις αρχές και το έργο που επιτελούσε τόσα και να το συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και στα νέα του καθήκοντα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως από τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο με κλήρο και λαό να αναφωνούν το ΑΞΙΟΣ!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.