Στο πλαίσιο της πατριαρχικής του επίσκεψης στις ενορίες Αντιόχειας, Αλεξανδρέττας και Μυρσίνης, η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννης Ι' προεξήρχε της ακολουθίας του Επιταφίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Θέκλας στο Σαμαντάγκ, συμμετεχόντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων κ. Κωνσταντίνου Kayal και Αρσενίου Dahdal, του Αρχιμανδρίτη π. Ιακώβου Khalil, του Αρχιμανδρίτη π. Γεωργίου Yaaqoub, και των Πρεσβυτέρων π. Damian Yacoub Oglu, προϊσταμένου της ενορίας Samandağ, π. Trifon Yomurta, προϊσταμένου της ενορίας Samandağ, π. Dimitri Dugum, προϊσταμένου της ενορίας Αντιόχειας, π. Can Delolar, προϊσταμένου της ενορίας Αντιοχείας, π. Παύλου Ordologlu, παρουσία των προϊσταμένων των συλλόγων των ενοριών της Αντιοχείας, της συνοδείας του Μακαριωτάτου και των ενοριτών του Samandağ.

Πρώτα ο Μακαριώτατος, πλαισιούμενος από κληρικούς, πιστούς και σημαιοφόρους της εκκλησίας, μπήκε στον Ιερό Ναό υπό τους ήχους των μελωδιών των προσκόπων του Προφήτη Ηλία, και τους ύμνους που έψαλε η Χορωδία παίδων και ενηλίκων της Αγίας Αικατερίνης.

Η ακολουθία περιελάμβανε και παρηγορητική ομιλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Ιωάννη Ι’, στην οποία είπε:

“Τι λόγια μπορεί να πει κανείς, αγαπημένοι μου, σε τέτοιες στιγμές; Εδώ είμαι μαζί σας και τελούμε την Ακολουθία του Επιταφίου σε αυτόν τον ιερό ναό. Ξέρουμε καλά ότι οι Ι. Ναοί της Παναγίας και του Προφήτη Ηλία καταστράφηκαν, όπως και πολλές εκκλησίες και σπίτια, και εξαιτίας αυτού πολλές οικογένειες εκτοπίστηκαν και υπέστησαν ζημιές. Επιπλέον, χάσαμε πολλά από τα τέκνα μας στον ισχυρό σεισμό.”

Ο Μακαριώτατος συνέχισε: “Σήμερα μιλάμε για την Αντιόχεια, την Αλεξανδρέττα, και τη Μυρσίνη. Μιλάμε για αυτήν την ιστορική περιοχή που φέρουμε το όνομά της. Είναι η Μητέρα Εκκλησία που έδωσε το όνομα των χριστιανών στον κόσμο”.

Και πρόσθεσε: Δοξάζω τον Θεό για την αγάπη που δείχνετε για την Εκκλησία και ο ένας για τον άλλον. Είδαμε μέσα σας αυτή τη σταθερή πίστη και το να ανήκετε στην Εκκλησία. Είδαμε μέσα σας ότι η Εκκλησία της Αντιόχειας είναι βαθειά ριζωμένη στο αίμα και τις καρδιές σας. Αισθανόμαστε επίσης μεγάλη ελπίδα όταν ακούμε από όλους τους ανθρώπους που σας επισκέφτηκαν κατά τη διάρκεια του σεισμού, ότι επέστρεψαν ως παραλήπτες μαθημάτων στην ελπίδα, την επιμονή, και την πίστη. Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τις ευχές των Μητροπολιτών, μελών της Ιεράς Συνόδου, των μοναχών και μοναζουσών και όλου του πιστού λαού, οι οποίοι σας ευχονταί καλή υπομονή και ελπίδα.

Ο Μακαριώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Ό,τι καταστράφηκε και γκρεμίστηκε θα επιστρέψει καλύτερο από πριν χάρη στην παρουσία και τη σταθερότητά σας στον τόπο αυτό. Δεν θα σας αφήσουμε μόνους, αλλά θα μείνουμε κοντά σας· και ας ψάλλουμε όλοι μαζί το ‘Χριστός ανέστη”».

Στη συνέχεια, έγινε σύντομη ομιλία του ιερέα της ενορίας π. Τρύφωνα Yomorta, στην οποία ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τους κόπους, την αγάπη και για το ότι αγκάλιασε το ποίμνιό του, χαρακτηρίζοντάς τον ως την πνευματική ευλογία που χρειάζονται οι πιστοί.

Ύστερα, ο επικεφαλής του συλλόγου στο Σαμαντάγκ, Δρ. Damian Amktash, εκφώνησε λόγο, στον οποίο είπε: «Είμαστε περήφανοι για την παρουσία σας, Μακαριώτατε, και βλέπουμε στο πρόσωπό σας την πνευματική, ηθική και υλική υποστήριξη. Είστε το σύμβολο του καλού πατέρα. Όσο για την Αντιόχεια, είναι το καλύτερο παράδειγμα συνύπαρξης, αγάπης και σεβασμού. Η Αντιόχεια, που κατά την διάρκεια της ιστορίας της ήταν επιρρεπής σε κρίσεις και μεγάλες δυσκολίες, γρήγορα σηκώθηκε και ξαναγεννήθηκε. Σήμερα, με την παρουσία σας εδώ, Μακαριώτατε, θα ξαναγεννηθεί και θα ξαναζήσει».

Αφού τελείωσε τον λόγο του, χάρισε στον Μακαριώτατο, Πατριάρχη κ.κ. Ιωάννη μια εικόνα των προστατών των ιερών ναών του Samandag, για να τον προστατεύουν από τις αντιξοότητες.

Στο τέλος, ο πιστός λαός συμμετείχε στη λιτανεία εντός και εκτός του ναού, αναμένοντας με αγάπη, ελπίδα και πίστη το Πάσχα, την Ανάσταση του Χριστού.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος συνάντησε τους ενορίτες, και άκουσε τα παράπονα, τις ανησυχίες και τον πόνο τους, προσφέροντάς τους πατρική, ηθική και υλική υποστήριξη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.